Felháborító! Lezárnák az osztrákok a határ menti utat

Nemhogy megcsináltatnák, inkább lezárnák az osztrákok azt az utat, amelyik Szentpéterfáról Moschendorf felé vezet. A magyarok aggódnak.

Simon Erzsébet

- Az Európai Unióban elfogadott szabad munkaerővándorlás egyik feltétele, hogy az Ausztriában  munkát vállaló magyarok és a nálunk dolgozó osztrákok a lehető legrövidebb úton közelíthessék meg a munkahelyüket - mondja Kohuth  Viktor Szentpéterfa polgármestere.  

- Mi most úgy érezzük, hogy csorbát szenved ez a kitétel. A községünk déli végétől út vezet Moschendorf (Nagysároslak) felé, rácsatlakozva az osztrák 56-os főútra. A mi területünkön aszfaltos, osztrák oldalon viszont földút. Sokan járnak ezen az úton Ausztriába, de akik Körmendet, Szentgotthárdot akarják rövidebb úton elérni, azok is ezt választják. De már balesetveszélyes, mert az osztrák 330 méteres szakasz hepehupássá, gödrössé, kátyússá vált. Kértük osztrák szomszédainkat, hogy újítsák föl, de erre nem lát lehetőséget a monyorókeréki polgármester. -

Kohuth Viktorral együtt kerestük fel Eberau (Monyorókerék) elöljáróját. A szentpéterfai út folytatása ugyan közigazgatásilag pinkakertesi terület, de a falu ügyeit Monyorókeréken intézik. Walter Strobl ismeri a problémát, néhány hete még azon a véleményen volt, hogy le kell zárni az utat. Ám ez jogilag nem lehetséges. Önkormányzati pénzt sem szándékoznak fektetni a rekonstrukcióba. Walter Strobl azt szeretné, ha az ominózus szakaszt a burgenlandi tartományi hivatal venné kezelésbe, s újítaná fel.

Erre vonatkozóan tett is javaslatot, s Eisenstadtból (Kismarton) kapott is választ rá. Sajnálkozó, nemleges választ. Miszerint 240 ezer euróba kerülne az út felújítása, de erre jelenleg nincs mód. Walter Strobl szerint az Osztrák-Magyar Vegyesbizottság tehetne valamit az ügyben, keressenek a magyarok segítséget fölsőbb szinteken.

Kohuth Viktor nemigen érti ezt a hozzáállást: azt mondja, osztrák kollégája is örömmel üdvözölte a "schengeni határnyitást", ott volt azon az ünnepségen, amelyen felavatták a "hello szomszéd"-emlékpadot, éppen a kérdéses út mellett. Ez pontosan azt szimbolizálja, hogy újra megélénkülhettek a határzár előtti baráti, rokoni, gazdasági kapcsolatok. Most pedig egy alig több, mint háromszáz méternyi balesetveszélyes út vet árnyékot a jószomszédi viszonyra. A szentpéterfai polgármester persze nem adja föl.

A szentpéterfaiak azért is nehezményezik az osztrák hozzáállást, mert bár fölajánlották, hogy társadalmi munkában segítenek megjavítani az utat, ezt is elutasították a szomszédok. Ha nálunk átalakul a közigazgatási rendszer, még fontosabb lesz, hogy a legrövidebb úton érjék el a település

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!