Halál a diplomaosztóra tartva: új bizonyítási eljárás kezdődik

Bizonyítás felvételét, s tárgyalást rendelt el a Vas Megyei Bíróság egy elsőfokon felmentett férfi ügyében.

Vas Népe

Bizonyítottság hiányában mentette fel a Szombathelyi Városi Bíróság azt a férfit, aki  több mint két évvel ezelőtt karambolozott, s emiatt a vele utazó, a NYME-SEK diplomaosztójára igyekvő menyasszonya meghalt.

Az elsőfokú hatóság ítéletét K. Gy.  és a védője tudomásul vette, az ügyészség megfellebbezte. Kedden a Vas Megyei Bíróságon a dr. Gombkötő Ottóné vezette büntetőtanács előtt először a Vas Megyei Főügyészség képviselője fejtette ki a fellebbezés indokait. Eszerint az ítélet megalapozatlan, hiányos, az elsőfokú hatóság megállapításai iratellenesek.

Az ügyészség úgy látja, hogy a vádlott állításait az egyik igazságügyi szakértő véleménye cáfolja, s az a közlekedési szituáció, amiről K. Gy. nyilatkozott, nem jöhetett létre, amúgy meg életszerűtlen is. A vádlott egyébként is gyorsabban hajtott a megengedettnél, felróható neki tehát a KRESZ-szabályszegés.

K. Gy. 2009. július harmadikán a menyasszonyával tartott Szombathelyre, Á.  M. diplomaosztójára. A  férfi vezette a Citroent, mindkettőjük használta a biztonsági övet. Az Iván és Simaság közötti úton egy enyhe emelkedő után a Citroen letért a menetiránya szerinti jobb oldalra, s bár a sofőr visszakormányozta az autót az úttestre, az megsodródott, az árokba vágódott, s egy fának ütközött.

Á. M. a helyszínen elhunyt. K. Gy. a nyomozati szakaszban is azt állította, hogy a baleset azért történt, mert a vele szembejövő autó részben az ő sávjában haladt, a sofőrje pedig sms-ezett. Azért rántotta félre a kormányt, hogy ne ütközzenek.

A vádlott védője, dr. Tóth László szerint az ügyészség indokolatlanul támadja az elsőfokú hatóság mérlegeléssel megállapított ítéletét. A gyorshajtás nem róható védence terhére, mert nincs köze a balesethez. Az ügyészség pedig nem tudta igazolni, hogy a tragédia a vádlott magatartása miatt következett be. A védelem szerint a szakértők objektív adatok hiányában fogalmaztak meg véleményt, s az ügyészség is szubjektív vallomásokra alapoz.

A Vas Megyei Bíróság az ügyben bizonyítás felvételét rendelte el. Szükségesnek tartja a szakértői vélemények ellentmondásainak tisztázását, s azt is, hogyha K. Gy. a megfelelő sebességgel halad,  miképpen lett volna elhárítható a baleset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!