Kutatók éjszakája 2011: több mint 60 program a szombathelyi egyetemi központban

Hatvanhárom különböző programmal várják az érdeklődőket Szombathelyen, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában a pénteki Kutatók éjszakáján.

MTI

Az egyetemi központ kommunikációs irodáját vezető Gaspari Gábor tájékoztatása szerint a legnagyobb nyüzsgés idén is a természettudományi karon várható, ahol biológiai, fizikai és kémiai kísérletekbe is bekapcsolódhatnak a jelentkezők, megfigyeléseket végezhetnek például elektronmikroszkóp segítségével, DNS-t vonhatnak ki banánból, a pollenekről hallgathatnak meg előadást vagy éppen állatok testfelépítését vizsgálhatják preparátumokon.
   
A molekuláris modellezés segítségével az érdeklődők számítógépes utazást tehetnek az anyag belsejében, sötétedés után pedig látványosságnak sem utolsó kémiai kísérleteknek lehetnek szemtanúi az egyetemi központ udvarán. Tudományos előadások sora hangzik majd el például az emberi agy működésével kapcsolatban, de hallhatnak az érdeklődők a genetikai kutatások rejtelmeiről is.
   
A különböző történelmi korok emlékei között is szabadon kalandozhatnak a látogatók, annál is inkább mert a Kutatók éjszakájába idén bekapcsolódik a nemrég átadott és teljesen megújult szombathelyi Iseum is, ahol egészen 23 óráig tárlatvezetéssel, különböző előadásokkal és históriás játékokkal várják a betérőket.
   
Az irodalom sem marad ki a sorból, az egyetem bölcsészettudományi kara a Weöres Sándor Színházzal összefogva az éjszakát mint a művészetben megjelenő motívumot és szimbólumot vizsgálja meg verseken, zenén és filmen keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!