Megszépült a pácsonyi Szent Imre templom

Dr. Veres András megyés püspök áldotta meg szombaton a százéves jubileumát ünneplő, felújított pácsonyi templomot.

Tersztyánszky Krisztina

Pácsony hívő lakossága 1911-ben, nagy társadalmi összefogással építette meg saját templomát - korábban Győrvárra kellett járniuk, ha hitüket gyakorolni akarták. Az utódok a szentelés századik évfordulójára mintegy húszmillió forintos uniós támogatással külsőleg is megújították a belül már korábban restaurált templomot. Meg kellett oldani a csapadékvíz elvezetését a falaktól, újraépítették a torony sapkáját, az egész épületet újra- színezték. Megszépült a templom környéke is, parkolókat alakítottak ki. Az önkormányzat új orgonát vásárolt, új oltárt csináltatott, székeket, csillárt szerzett be.
 
A szombati ünnepre az elszármazottakat is hazavárták. Dr. Veres András megyés püspök az ünnepi szentmise előtt Isten áldását kérte a felújított Szent Imre templomra és az új oltárra. A felújításról Józsa László, az egyházközség világi elnöke számolt be. A jelenlegi és a volt helyi plébánosokkal koncelebrált szentmisén a püspök a hit és az evangéliumi reménység megtartásának fontosságáról beszélt. Emlékeztette a híveket arra, hogy ahol a hit jelen van, ott az emberek több szeretettel, türelemmel viseltetnek családtagjaik, környezetünk iránt. A templom felépítését az ember lelki épülésével állította párhuzamba.

A szertartás végeztével Nagy István polgármester emlékezett meg a száz évvel ezelőtti templomépítő bizottság munkájáról, az elődök áldozatvállalásáról. Egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik adományaikkal, társadalmi munkájukkal hozzájárultak a felújításhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!