Nagyobb arányú szénkitermelést és ebadót javasolnak

A magyar szénvagyon nagyobb mértékű hasznosítása érdekében több technikai eszközt és kutatást javasolt a Nemzeti Energiastratégiához beadott kapcsolódó módosító javaslatában Turi-Kovács Béla (Fidesz) képviselő, a fenntartható fejlődés bizottsága hétfői ülésén az indítványt egyhangúlag támogatta. A másik új szabály az ebrendészeti hozzájárulás, amit az önkormányzatok vethetnek ki, a mértéke pedig a javaslat szerint évi 3.500 forint.

MTI

Ebrendészeti hozzájárulás címén megjelenik, az önkormányzatok által kivethető ebadó, a prémért pedig csak angora- és csincsilla nyúl tenyészthető a jövőben - az ezt is tartalmazó állatvédelmi törvény módosítást egyhangúlag minősítette általános vitára alkalmasnak a bizottság.
   
Az energiastratégia eredeti szövege úgy szólt, hogy a 8.500 milliárd tonna kitermelhető szénből - különös tekintettel a lignitre - több is kibányászható lenne, mint amennyi az utóbbi években megtörtént. Turi-Kovács Béla ennek a mondatnak a helyébe a következőt javasolta: támogatandó a szénvagyon - eddiginél - nagyobb arányú felhasználása, de ennek feltétele a környezetvédelmi követelmények teljesítése. A képviselő a bizottság előtt ezt a mondatot úgy értelmezte, hogy a hasznosításhoz több eszközt és tudományos kutatást biztosít.
   
Miután Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a kormány nevében támogatta a kapcsolódó módosító javaslatot, a bizottság is egyhangúlag állt mellé.
   
A bizottság második napirendi pontja az 1998-ban hozott állatvédelmi törvény módosítása volt. Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a veszélyes állatfajtát eddig egy kormányrendelet határozta meg, amit az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezett. Egyrészt azért, mert a meghatározás bizonytalan volt, másrészt a kormánynak nem volt felhatalmazása a meghatározáshoz. A módosítás nem állatfajtához, hanem az egyed veszélyességéhez köti a veszélyes mivolt kimondását. (Gyakorlatilag a pitbull mint fajta helyett annak az egyedét kell vizsgálni, hogy veszélyes-e.)
   
A másik új szabály az ebrendészeti hozzájárulás, amit az önkormányzatok vethetnek ki, a mértéke pedig a javaslat szerint évi 3.500 forint.
   
A harmadik új előírás szerint országos nyilvántartást kell vezetni a kutyákról, amelyek az azonosító csipet vagy négyhónapos korukban, vagy pedig az első kötelező oltáskor kapják meg. Ekkor kerülnek be a nyilvántartásba is.
   
Turi-Kovács Béla, a bizottság alelnöke a regisztrálást fontosnak tartotta, és kiemelte, hogy becslések szerint most először több a kutya Magyarországon, mint a sertésállomány. A kutyák száma ugyanis megközelíti a 3 milliót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!