Népszámlálás 2011: postaládákban az adatszolgáltatói csomag

Tíz év után újra népszámlálás kezdődik október 1-én hazánkban, kérdezőbiztosok járják az országot. Munkájukat ezen a héten azzal kezdték, hogy péntekig mindenkihez eljuttatják az adatszolgáltatói csomagot. Mit kell tudnunk a népszámlálásról?

Némethy Mária

Csaknem 40 ezer számlálóbiztos 5 millió címet keres fel októberben a népszámlálás lebonyolítása érdekében. Kőszegen könnyű volt a toborzás, szájhagyomány után terjedt a lehetőség, egymás után jelentkeztek  népszámlálóbiztosnak az emberek.  Szinte mind olyanok, akik már résztvettek hasonló munkában.
Ez fontos, mert már jó előre felhívták illetékesek a figyelmet arra: a bűnözők ebben az időszakban sem pihennek. A  trükkös csalók ki akarják használni a lehetőséget, hogy bebocsássák őket lakásukba, házukba a gyanútlan polgárok.

Vigyázzon tehát mindenki!
 
- A számlálóbiztosnak sorszámmal ellátott hivatalos okmánya van. Igazolni tudja magát.  A népszámlálás mindenkit érintő országos ügy, a részvételt és a hiteles adatközlést törvény teszi kötelezővé  - szögezi le rögtön beszélgetésünk elején Dobos Róbert, a kőszegi okmányiroda vezetője. Minden településen a jegyző a népszámlálás felelőse. A polgármesteri hivatalban választották ki a számlálóbiztosokat (Kőszegen 45 főt), felkészítésüket a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szakemberei végezték.  

Az október 1-től 31-éig  tartó népszámlálás előzményeként ezen a héten a népszámlálási biztosok mindenki postaládájába eljuttatják az adatszolgáltatói csomagot.
   
- Most lehet először interneten adatot szolgáltatni népszámláláskor - magyarázza Dobos Róbert. 
   
Az internetes oldal október 1. és 16. között áll majd nyitva azok számára, akiknek a címük egyértelműen beazonosítható volt, így az adatszolgáltatói csomagban található lakáskérdőíven szerepel az internetes belépési kód.
   
- A számlálóbiztosok azokhoz mennek el személyesen, akik nem töltötték ki az adatlapokat interneten, vagy saját maguk a kérdőíveket - hallom  Dobos Róberttől.
 
A papíralapú adatszolgáltatásra így kétféle módon nyílik lehetőség: lehet majd kikérdezéses módon nyilatkozni  ilyenkor egy előre meghatározott időpontban interjút készít a számlálóbiztos, de lehetőség van az önkitöltésre is.
  
A népszámlálási összeírás minden olyan emberre vonatkozik, aki életvitelszerűen Magyarországon tartózkodik (külföldiek esetében legalább három hónapja), s az egy évnél nem régebben külföldön lévő magyar állampolgárokra is. (Az elmúlt hónapokban indult honosítás során állampolgárságot szerző embereket  tehát nem érinti a népszámlálás.)
   
- A kérdőíveket kötelező kitölteni, de van rajta olyan kédéssor is, amelyre nem kötelező a válaszadás - mondja  Dobos Róbert.
 
Kétfajta kérdőív készült: a lakáskérdőív és a személyi kérdőív. A lakásokra vonatkozóan válaszolni kell egyebek mellett a lakcím esetleges pontosítására, az épülettípusra, az építés évére, a lakás falazatának anyagára, a lakástulajdonlás formájára, a lakás területére és a helyiségek számára vonatkozó kérdésekre, valamint meg kell jelölni a fűtés módját, energiaforrását, a szennyvízelvezetés módját, vagy például azt is, hogy van-e meleg víz a lakhelyen. 
 
A személyi kérdőíven a születési lakcím és időpont megjelölésén kívül ki kell tölteni azt is, hogy élt-e életvitelszerűen Magyarországon kívül a válaszadó, van-e házastársa, illetve élettársa, milyen iskolázottsággal rendelkezik, ha esetleg több diplomája van, azokat mikor szerezte, és milyen nyelven beszél. Munkahelyével kapcsolatban pontosan le kell írni, mi a foglalkozása, munkaköre, és ha történetesen munkanélküli, keres-e munkát. Meg kell határoznia azt is, milyen közlekedési eszközzel jár munkába, és mennyi idő alatt ér oda a lakhelyéről.
  
A személyi kérdőív utolsó oldalán olyan kérdések szerepelnek, amelyekre nem kötelező a válaszadás. Ilyenek a nemzetiségi hovatartozásra, anyanyelvre, vallási felekezetre vonatkozó kérdések, vagy tartós betegségben vagy fogyatékosságban szenved-e.
 
Hogyan valósul meg személyes adataink védelme?
  
- Teljes egészében. Név nincs feltüntetve a kérdőíven, a biztosok megbízási szerződésében titoktartási kötelezettség is szerepel, s a KSH az adatvédelmi és statisztikai törvény betartásával dolgozza fel az adatokat - magyarázza Dobos Róbert.
 
Az önkormányzatok és megyei kormányhivatalok alkalmazottaival, a 40 ezer számlálóbiztossal együtt mintegy 50 ezren dolgoznak majd a népszámláláson, amelyről 2012 tavaszán lesznek előzetes adatok, ősszel látnak majd napvilágot az első adattárak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!