Nyilvánosak a szombathelyi kosárlabdacsapatot működtető cég szerződései

Első fokon pert nyert a Nyugat.hu hírportál a Falco KC Szombathely Kft. ellen közérdekű adatok kiadása iránt indított perben a Szombathelyi Városi Bíróságon.

Nagy Ildikó

A kosárlabdacsapatot működtető gazdasági társaságnak Cipruson bejegyzett cégeknek ügyvédi letéti számlán keresztül utalt kifizetésekkel kapcsolatos adatokat magában foglaló szerződéseket kell nyilvánosságra hoznia. A bíróság ugyanis nem fogadta el a Falco azon érvelését, miszerint azért nem köteles kiadni a kért adatokat, mivel nem közfeladatot lát el a kosárlabdacsapat működtetésével.

Az alperest a több milliárdos hitelállománnyal küszködő önkormányzat 2009-ben 70 millió, 2010-ben 80 millió forinttal támogatta. A bíróság szerint az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság közfeladatot ellátó szerv, a sport támogatása pedig önkormányzati feladat, ezért a közérdekű adatok megismerését biztosító jogszabályokat alkalmazni kell rá.

A bíróság a következetes joggyakorlatnak megfelelően hangsúlyozta, hogy a közpénzek felhasználását jelentő szerződéseknél nincsen lehetőség üzleti titokra való hivatkozásnak.

- A közérdekű adatok kiadása iránti perekben már hozzászoktunk ahhoz, hogy akiknek takargatni valójuk van, azok különféle mondvacsinált okokra való hivatkozással akarják a labdáról bebizonyítani, hogy szögletes, a kockáról pedig, hogy kerek, és a perben képesek a saját érdekeikkel szemben érvelni csak azért, hogy ne kelljen színt vallaniuk. Ez csupán azért szégyenletes dolog, mivel a közpénzekből részesülő szervezeteknek pont az ellenkezője lenne a feladatuk, mégpedig az, hogy minden forinttal nyilvánosan és pontosan elszámoljanak - kommentálta a döntést dr. Szendrő-Németh Tamás, a jogi képviseletet nyújtó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!