Önkormányzati engedélyre vár a rovásírásos helységnévtábla Szombathelyen

Már csak az önkormányzat engedélye kell ahhoz, hogy rovásírásos helységnévtábla kerülhessen ki Szombathely egyik szélére. A közútkezelő hozzájárult a kezdeményezéshez.

Bajdó Bettina

Horváth Gábor, a városfejlesztési bizottság tagja elmondta, már több mint két hónapja elkészült a tábla, jelenleg a ketjében található.
 
- Egy országos kezdeményezéshez csatlakoztunk - folytatta Horváth Gábor -, egyre több település kapujában található már rovásírásos helységnévtábla. A közúttól engedélyt is kaptunk a táblák kihelyezésére. Három hely jöhet szóba, vagy a Zanati úti  körforgalomnál, a 86-os úton, vagy a Kőszegi úton lévő  körforgalomnál, vagy  Oladról- Kámon irányában lévő úton raknánk ki a táblákat. Én ez utóbbit támogatom, mert ott van lehetőségük az embereknek megállni, s megnézni.

A táblának ugyanis nem csak az első fele érdekes, hanem a hátlapján is található különlegesség.
 
- Feliratot helyeztünk a tábla hátuljára is - emelte ki a bizottság tagja. - Ezen olvasható, hogy a tábla a Rovás Alapítvány által 2010-ben  indított mozgalom során készült abból a célból, hogy az emberiség egyetemes kultúrkincsei közé tartozó székely-magyar nemzeti írást népszerűsítse és mindennapi használatát elősegítse.
Ezen kívül látható még a székely ábécé, s alatta a betűk magyar megfelelői is. A vállalkozó kedvűek megpróbálhatják leírni a város nevét, s utána egyeztethetik a tábla első oldalán lévő változattal.

Horváth Gábor hozzátette: ahhoz, hogy kihelyezzék a táblát, szükség van az önkormányzat hozzájárulására is. A bizottság a napokban tárgyalja az ügyet, majd napirendi pontként a képviselő-testület elé kerülhet. A város rovásírásos helységnévtáblája amúgy ötvenedikként készült el az országban. Azóta több százat adtak már át...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!