Sartoris nap a szeretetszolgálat gondozottainak Nemescsón

Másodszor tartottak Sartoris napot kedden Nemescsóban. Az alkalomra meghívták a szeretetszolgálat gondoskodási körébe tartozó települések időseit és a testvérintézményeket is.

Tersztyánszky Krisztina

A nemescsói társult evangélikus egyházközség 2009. óta működteti a Sartoris Szeretetszolgálatot. Az intézmény célja, hogy ellássa a területéhez tartozó községek időseinek házi gondozását, illetve szociális étkeztetését. Ez összesen 17 falut jelent a Kőszeghegyaljától egészen Vátig, ezen kívül kiterjed Kiszsidányra, Horvátzsidányra és Kőszeg egy részére is. Ezek mellett ez a szervezet működteti Kőszegdoroszló és Cák falugondnoki szolgálatát is. A Sartoris Szeretetszolgálat kilenc, többségében szakképzett gondozónőt foglalkoztat, amivel nemcsak az idősek ellátását oldja meg,  hanem a körzet munkaerőpiaci helyzetén is javít. A gondozónőket lehetőleg úgy osztják be a húsz településen, hogy ki-ki a saját lakókörzetében élő idősekről gondoskodhasson.

A szeretetszolgálat már a második évben rendezi meg a Sartoris napot azzal a szándékkal, hogy az egyedül élő, idős embereknek lehetőséget adjon a kimozdulásra, a találkozásra. A gondozotti körbe mintegy nyolcvanan tartoznak, a szociális étkeztetést pedig körülbelül fele ennyi idős ember veszi igénybe. A keddi összejövetelre rajtuk kívül az acsádi és a kőszegi testvérintézmények képviselőit is meghívták. A nemescsói faluház udvarán felállított sátraknál közös énekléssel, illetve a Szemerei János egyházkerületi püspök által vezetett áhitattal kezdődött a nap. Majd Kalincsák Balázsné Varga Katalin lelkésznő szép szavakkal adott erősítést az idős embereknek, biztatva őket, hogy életük őszén is találják meg a maguk napsugarát. A közös ebéd után beszélgetéssel, illetve az Ács Mihály zeneiskola növendékeinek muzsikájával folytatódott a találkozó.

- Nagyon jól érezzük itt magunkat - mondta Fedor Gyula, aki rokkant feleségével él Kőszegfalván. - Zsuzsika vagy Katika minden nap eljön hozzánk, segítenek a házimunkában, az ápolásban. Nagyon kedvesek, aranyosak.

A cáki Sárdi Lászlóné szerencsére még nem szorul folyamatos gondozásra, mégis jól esik neki, ha valaki minden nap benéz hozzá. Gyerekei Budapesten élnek, egyedül van, napokig nem szólalna meg nála a csengő.

- Jól esik valahova tartozni, szeretetteljes közegben élni - vallja Rózsika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!