Tizenkét méteres paszulyt nevelget egy idős pár Zalában

Mintha a magyar népmese-világ egyik legendás tartozéka elevenedne meg a Muraszemenyén élő Süle János portáján, a 87. életévében járó férfi és felesége 12 méter magasra nőtt babot, valamint számos egyéb érdekességet gondoz még konyhakertjében.

Gyuricza Ferenc

A házaspár a mai napig rengeteget dolgozik, piacról, boltból egyáltalán nem vásárolnak zöldséget, gyümölcsöt.

Az égig érő bab alapját egy 5 méter széles ültetvény adja. A karókat és madzagokat a gazda, Süle János úgy rakta egymás mellé, hogy egy-egy szálat bármikor le tudjon bontani, ha babot akar szedni, tudósít a zalaihirlap.hu.

 Mert nemcsak a magassága miatt érdekes, hanem a termése is gazdag. Rengeteg hüvely nőtt rajta, melyekben 10-12 szem bab is akad. Állítólag több tíz kilót is teremhet ez a pár szál növény.

A muraszemenyei férfi számára a kétkezi munka mindig is természetes velejárója volt az életnek. Feleségével együtt szép szőlőbirtokot gondoztak, ám a távolság miatt azt ma már nem bírnák, így a hegyet eladták. Helyette a házuk mögötti területet ültették be olyan fajtákkal, amelyeket leginkább kedvelnek. olyan régi magyar szőlők találhatóak itt, mint az illatos, kék színű kormin, amely egykor nagyon népszerű volt ezen a vidéken.

- Nem akarok én már különösebben gazdálkodni, annyit termelek csak, amennyi nekem és a feleségemnek elegendő – mondta Süle János. – Néha a falubeliek eljönnek, megnézik a kertet, olykor kérnek is valamit. Tetszik nekik a szőlő, hiszen hatalmas nagy fürtöket terem, de a legtöbben mégis az égig érő paszulyra kíváncsiak. S igazság szerint én is arra vagyok a legbüszkébb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!