Emberéletek múlhatnak egy híváson

Van, amikor egy híváson emberéletek múlhatnak. Ha gond van, hajlamosak vagyunk leblokkolni, s ilyen állapotban nem tudunk megfelelően segítséget nyújtani. A mentők nemrég a szombathelyi mentőállomáson több napos képzésen vettek részt, hogy megfelelően tudják irányítani azokat, akik a vonal másik végén vagy bajban vannak vagy éppen segítséget nyújtanának.

Bajdó Bettina

Köcse Tamás, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Nyugat- dunántúli Regionális Mentőszervezetének Vas megyei vezető mentőtisztje elmondta, hogy az OMSZ pályázaton nyert pénzt a mentésirányítók képzéséhez. A régióban Szombathelyen tartották a képzést, nyolc napon át a szakmai dolgokra, a kommunikációra és konfliktuskezelésre helyezték a hangsúlyt.

 - A bajtársak a szakmai modul során előadásokat hallgathattak meg a témában, s természetesen volt gyakorlati feladat is -  folytatta a vezető mentőtiszt. - Főként arra helyeztük a hangsúlyt, hogy a telefonon át érkező bejelentéseket hogyan tudják a korszerű, sürgősségi szemléletnek megfelelően kezelni. Kitértünk arra is, hogy milyen szakmai jellegű kérdéseket tegyenek fel, milyen tanácsokat adjanak, s hogyan reagáljanak bizonyos helyzetekre. Számunkra az a fontos, hogy segíteni tudjunk a segítséget kérőknek. S miközben zajlik az információszerzés, a mentésirányítónak el kell döntenie, hogy milyen szintű és típusú mentőegységet küld a helyszínre.

Az első és alapvető kérdés tisztázása a helyszín behatárolása, enélkül ugyanis nem tud útnak indulni a segítség.

- Előfordulhat, hogy az, aki elsőként érkezik egy baleset helyszínére, leblokkol - emelte ki Köcse Tamás. -  Nekünk az a feladatunk, hogy a vonal másik végén lévőbe próbáljunk lelket önteni úgy, hogy közben tudjon segítséget nyújtani. Fontos, hogy elmondja, hol történt a baleset, hányan sérültek meg, milyen állapotban vannak a betegek. A mentésirányító segít abban, hogy felmérjék a sérült állapotát, hogy azokra kérdésekre, hogy mozog-e, reagál-e a beszédre, milyen a bőrszíne, lélegzik-e, válaszokat tudjanak adni. Egy laikus nagyon sokat segíthet. Hirtelen keringésleállás esetén minden másodperc számít. A mentő nem ér ki négy-öt perc alatt, így annak kell elkezdenie az újraélesztést, aki éppen ott van. De ugyanez a helyzet egy erős vérzés esetén is.

Ma Magyarországon évente 90 ezren szereznek jogosítványt, nekik már az elsősegély-vizsga során be kell mutatni az újraélesztést is. Ezen kívül az iskolákban is oktatják az újraélesztés technikáját. De mi a helyzet azokkal, akik már megszerezték a jogosítványt, s kinőttek az iskolapadból is?

- Elindult egy lokális kezdeményezés Szombathelyen - tette hozzá a mentőtiszt.  - Diákok, civil szervezet, s helyiek jelentkezését várjunk, hogy elindulhasson még idén egy képzés a segítségnyújtásról. Ezen kívül nyílt napokon is kint vagyunk, s egészséggel kapcsolatos rendezvényeken is oktatjuk az újraélesztés technikáját. A tapasztalat szerint sokan szoronganak attól, hogy ilyen helyzetben nem lennének képesek segíteni. Pedig a bajban igenis sokan képesek a lehetetlenre is.

Az esély mindössze 10 százalék (jegyzet)
Magyarországon évente 25 ezren halnak meg keringésleállás miatt, azaz félóránként egy ember. A legfrissebb felmérések szerint ma Magyarországon ilyen vészhelyzetben az embereknek mindössze tíz százaléka kezdené meg az újraélesztést. Más országokban, ahol ezt oktatják, jóval magasabb ez az arány. Hirtelen szívhalálnál a túlélési esély 10 százalék, szakszerű elsősegélynyújtással ez akár 40-50 százalék is lehet. Bevallom, nem tudom, hogy én beletartoznék-e abba a 10 százalékba, aki tudja, hogy ilyen esetben mit kell tenni. Éppen ezért megfogadtam, ha elindul laikusoknak egy tanfolyam, biztosan részt veszek rajta.


Önkéntes fiatalok
A Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskolában és Gimnáziumban fontosnak tartják, hogy a diákok tisztában legyenek az elsősegélynyújtás alapjaival  tudtuk meg Károlyi Frigyes igazgatótól. Nemrég tanfolyamot is indítottak, melyen az iskola oktatói és dolgozói is részt vettek. Ezen kívül egy félautomata defibrillátor is került az intézménybe, ennek használatát is elsajátíthatták. Az intézményben úgy gondolták, hogy a fiataloknak bármikor és bárhol szükségük lehet az újraélesztés alapjaira, ezért tartják fontosnak az oktatást. A diákok közül többen is önkéntesek a Vöröskeresztnél, s nyáron a Balatonnál is segédkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!