Feledékeny sógorok: okmányok nélkül ugranak át Magyarországra az osztrákok

Sajtóhírek szerint a jövőben szigorúbb ellenőrzést végez majd az osztrák utazók körében a magyar rendőrség. Ennek oka, hogy az elmúlt hónapokban igazoltatáskor csak jogosítványt tudtak felmutatni az osztrák állampolgárok, ez azonban nem elegendő.

Takács Gábor

Az elmúlt időszakban elszaporodtak az olyan osztrák állampolgárok száma, akik a határmenti burgenlandi régiókból "átugranak" Magyarországra fodrászhoz, kozmetikába, vásárolni vagy ebédelni és ilyenkor „elfeledkeznek” a személyi igazolványról, gondolván jogosítvány úgyis van náluk - tájékoztatott a gyakorlatról a Burgenlandi Rendőrség.

Igazoltatáskor azonban érvényes útlevélre vagy személyigazolványra van szükség. Ezért sajtóhírek szerint a következő hetekben súlyponti ellenőrzéseket végez a magyar rendőrség. Így aki (érvényes) okmányok nélkül utazik, az büntetésre számíthat.

- Az osztrák állampolgárok személyi igazolvány vagy útlevél nélküli beutazásának ellenőrzésére a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság célzott vizsgálatot nem szervez - tájékoztatta honlapunkat Leibinger Eszter szóvivő.

Hozzátette, hogy a schengeni egyezmény előírásai értelmében a tagországok állampolgárai egymás területén külön engedély nélkül tartózkodhatnak.

- A személyazonosság és az állampolgárság igazolására személyi igazolványuk vagy útlevelük szolgál, azonban ezek hiánya sem alapozza meg ellenük a jogszerűtlen tartózkodás miatti eljárást - tette hozzá.

Leibinger Eszter azt is kiemelte, hogy a schengeni térségben való szabad tartózkodásuk joga nem abból ered, hogy milyen útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal rendelkezik, hanem, hogy az illető a schengeni térséghez tartozó ország állampolgára. Így az ilyen jellegű célzott ellenőrzések ellentétesek lennének a hatályos schengeni előírásokkal, azonban, ha a szolgálati személyek napi közrendvédelmi, közlekedésrendészeti, illetve határrendészeti szolgálati feladataikkal összefüggésben "észlelik", hogy az osztrák állampolgároknál nincsenek okmányok, akkor természetesen ők is eljárnak és általában helyszíni bírságot alkalmaznak.

Közös osztrák-magyar járőrözés

Vas megyében a magyar és az osztrák rendőrség nappali időszakban 12 óra időtartamban működteti a közös járőrszolgálatot. Felváltva a kőszegi-, a szombathelyi-, illetve a körmendi rendőrkapitányság, valamint a vele együttműködő osztrák rendőr felügyelőség illetékességi területén látnak el szolgálatot, így az állampolgárok nem csak osztrák járőrrel Magyarországon, de magyar járőrrel Ausztria területén is találkozhatnak.

Feladataik elsősorban a közbiztonság és a közrend védelme, a bűncselekmények elleni fellépés és a határ felügyelete. Ezen belül az együttműködők területén rendezett kiemelt jelentőségű kulturális és sportrendezvények biztosítása, mindkét ország területét érintő közös akciókban a részvétel, valamint kölcsönös segítségnyújtás a szomszédos ország terültén bajba jutott állampolgárok részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!