Külföldi rendszámú autók: nem volt még visszaélés Vas megyében

BL, TT, BA, BB, DS, KN, TR, ZA. Nem, ezek nem monogrammok, hanem Szombathely útjain nap, mint nap felbukkanó - és helyi polgárok által vezetett - szlovák rendszámú autók. A rendőrség szigorúbban ellenőriz, a jogosulatlan használók bukhatják a forgalmit, a rendszámot és 800 ezer forintot. Eddig Vasban nem volt visszaélés.

Takács Gábor

A rendőrség az utóbbi időben szigorúbban ellenőrzi a hazánkban élő, de külföldi rendszámos autót használó sofőröket, ugyanis szeptember 1-től a magyar hatósági engedéllyel és rendszámmal nem rendelkező  járművek csak jelentős korlátozások mellett és követelmények teljesítésével vehetnek részt a hazai közúti forgalomban.

Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője portálunknak elmondta, hogy eddig Vas megyében még nem fordítottak kiemelt figyelmet a külföldi rendszámmal ellátott autókra, de ez nem jelenti azt, hogy ezeket a gépjárműveket nem vonják a kollégák ellenőrzés alá.

- Igazoltatáskor elsőként a polgárok személyi adatainak és lakcímének valódiságát kell ellenőrizni, hogy a magyar rendszámmal nem rendelkező jármű vezetőjének - állampolgárságára való tekintet nélkül - van-e ezen törvény szerinti, magyarországi lakóhelye. Az ellenőrzést akkor is el kell végezni, ha az intézkedés alá vont személy nem ad át magyar hatóság által kiállított lakó- vagy tartózkodási helyet megjelölő igazolványt (lakcímkártyát) - tette hozzá a szóvivő.

Vas megyében az eddig ellenőrzött gépkocsiknál pozitív a rendőrök tapasztalata, jogosulatlan használattal, visszaéléssel október elejéig nem találkoztak.

- A szombathelyi okmányirodában az elmúlt hónapban nem tapasztaltunk különösebb változást a külföldi rendszámmal rendelkező gépjárművek magyarországi forgalomba helyezésével kapcsolatosan. Az ügyintézők körülbelülkét-három esetet jeleztek szeptemberben, amikor külföldi (szlovák vagy osztrák) hatósági jelzés leadásával egyidejűleg magyar rendszámmal helyezték forgalomba az érintett gépjárműveket - tájékoztatta portálunkat dr. Németh Adrienn okmányiroda vezető.

Budapesten a Központi Okmányirodában egyébként soron kívül fogadják rendszámtáblacsere ügyintézésére a külföldi rendszámmal közlekedő autósokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!