Szív meg a bőrlabda: Anima-klip népszerűsíti a Bozsik-programot

A "Zenével a gyermekekért"-akció lényege a figyelemfelkeltés, mondja az animás Prieger Szabolcs. A zenekar kezdettől kiállt az általa fontosnak tartott ügyek mellett. Most az nem volt kérdés, hogy vállalják-e a felkérést.

Ölbei Lívia

A hazai zenei élet hét jeles képviselője azonnal igent mondott a felkérésre, hogy zenéjükkel és népszerűségükkel segítsék a legkülönbözőbb problémákkal szembe néző gyermekeket és az őket felkaroló szervezeteket. Az akció megszervezői abból indultak ki, hogy egy zeneszám nagyon sok gondolatot, érzést elindít. Sok emberhez eljut, megérint, sokszor motivál. Cselekvésre ösztönöz. A cselekvés ebben az összefüggésben a bemutatott alapítványok, szervezetek (köztük például a Bátor Tábor Alapítvány, a gyermekmentő szolgálat vagy a Bozsik-program) támogatását jelenti.

Az akció kísérletet tesz arra, hogy az olyan, első pillantásra talán megfoghatatlannak és értelmezhetetlennek tűnő fogalmak, mint társadalmi felelősségvállalás, mások megsegítése, önkéntesség és szolidaritás, szociális érzékenység  természetessé és mindennapi gyakorlattá váljanak a felnövekvő generációk számára; miközben a szóban forgó alapítványok éppen annak érdekében igyekeznek mindent megtenni, hogy a felnövekvő generációkból minél kevesebben kallódjanak el és minél többen megtalálják a helyüket. 

Ez nem tipikus jótékonysági akció, mondja - a ma is Szombathelyen élő - Prieger Szabolcs, hozzátéve, hogy   tekintettel például a nem csökkenő gazdasági problémákra valóban minden bizonnyal egyre nagyobb szükség lesz annak tudatosítására, hogy egymásra vagyunk utalva. Közben persze egy-egy jótékonysági vagy segélykoncert kapcsán óhatatlanul az a kérdés is felmerülhet, hogy vajon tényleg oda kerül-e a támogatás, ahova szánták, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Itt most másról van szó: A két gyerekcsatorna akciója alapvetően a figyelem felkeltésére irányul. Az elkészült, illetve ezután elkészülő dalokkal, videoklipekkel, werkfilmekkel éppen a gyerekeket támogató alapítványok létezésére, tevékenységére szeretnénk felhívni a magánemberek és a cégek figyelmét.

A kérdésre, hogy miképpen dőlt el, ki melyik alapítvány népszerűsítésében vállal részt, Szabolcs azt válaszolja, hogy egy irányba húztunk. Vagyis az ajánlat és a kívánság egybeesett: a szerdán debütáló  Anima-klip a Szív meg a bőrlabda az idén (egyébként komoly támogatói háttérrel) újra elindított Bozsik-program mellett kampányol. Közhely, hogy a mozgás fontos - de mi ezt nagyon komolyan gondoljuk; nem is feltétlenül az eredményekre koncentrálva. "A futball szeretetét apánktól örököltük, gyerekkorunk meghatározó élményforrása volt Szombathelyen a Szűrcsapó utcai játszótér - a grund -, ahol két pad között rendszeresen fociztunk. Többeknek innen nőtték ki magukat, de azt is elmondhatom, hogy Zsolt testvérem a Haladás korosztályos csapatáig vitte;  én magam kapus voltam. Volt idő idő, amikor rendszeres látogatója voltam a Haladás-meccseknek, és ha tehetem, mostanában is kimegyek a Rohonci útra. Hétvégenként pedig ma  is képes családi problémát okozni, ha futballmérkőzést közvetítenek a televízióban."

Az MLSZ  által el- és újraindított Bozsik-programot népszerűsítő Anima-klipben látható gyerekek lakótelepi környezetben rúgják a labdát. Szabolcs azt mondja, a dal - és persze a klip is - egy kisfiú útját kíséri végig: a grundtól a Puskás-stadionig. "Ez az út természetesen  hosszú, nagy kitartást, szorgalmat igényel - mi most három és fél percben foglaltuk össze, így talán még szédítőbbnek tűnik. Örülnék, ha minél több  tehetséges fiatal tehetné meg ezt az utat, és érne valóban célba. Ezért is csatlakoztunk a Zenével a gyermekekért-akcióhoz. Örülök annak is, hogy rendkívül sokszínű az az előadói gárda, amely elkötelezte magát az ügy mellett."

A Szív meg a bőrlabda - különben a szokásosnak mondható - Anima-ügymenet szerint készült, vagyis Szabolcs szállította a dalt, Zsolti és Gergő (Prieger Zsolt és Németh Gergő) felelt a hangszerelésért, a stúdiómunkákért.

Szabolcs elöljáróban azt mondja, hogy a Szív meg a bőrlabda (tegyük hozzá: a nemcsak énekesnőként, hanem jelenségként is vonzó és üde Prieger Fanni előadásában) a gyerekek által is befogadható, dallamos popzene kategóriába sorolható. És bár a vadonatúj dal kifejezetten a Zenével a gyermekekért-akció  kedvéért készült, természetesen az 1993. óta bővülő Anima-repertoár szerves része: a szerdai premier után minden bizonnyal játsszák majd a rádiók is.

LEV TOLSZTOJ GRÓF SZERINT A VILÁG 

Tolsztoj gróf az eresztékeiben épp megrendülő világban arra tette fel az életét, hogy harmóniát teremtsen   személyes és  társadalmi létezés, érdek és  erkölcs, elmélet és gyakorlat között. Az élete: heroikus kudarc; az irodalmi életműve: heroikus siker. A kilencszázas évek elején például arról ír, hogy a világ túl bonyolulttá vált: egynémely döntésünk távolabbi következményei jóformán beláthatatlanok. Ez a felismerés azonban nem ad felmentést a jóra való törekvés alól. Sőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!