Győrváron adták át a jubileumi Széchenyi kártyákat

A Széchenyi Kártya Program jelentős állomásaként, kilenc évvel az első kibocsátása után a 150 ezredik Széchenyi Kártya és az első Agrár Széchenyi Kártya is forgalomba került. Az ennek megünneplését szolgáló összejövetelen kritikus hangok is akadtak.

Kiss Tamás

Október végén Orbán Viktor miniszterelnök ünnepélyes keretek között nyújtotta át a parlamentben a meghívott vállalkozóknak a Jubileumi Széchenyi és az Agrár Széchenyi Kártyákat, s ugyancsak a jubileum kapcsán e hónapban az összes megyében tartanak hasonló rendezvényeket.

A vasi ünnepségre Győrváron, a Birkás Pálinkafőzdében került sor, ahol is (Pintyőke István helyi polgármester köszöntője után) természetesen a program elindulásának hőskorszaka is szóba került. Egyebek mellett az, hogy annak idején Orbán Viktor miniszterelnök és Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke egyeztek meg egy állami támogatást élvező kisvállalkozói hitelprogram elindításáról, s ehhez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát is partnerül hívták. A Széchenyi Kártya konstrukció koordinálására a két szervezet létrehozta a KA-VOSZ Zrt-t, amely a hazai kisvállalkozások hitelhez jutását segíti elő azóta is a kereskedelmi bankok forrásaira építve, állami kamattámogatással, állami viszontgaranciával. Mint arról a jelenlévőknek Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezéárigazgatója szintén beszámolt: az elmúlt kilenc év során már mintegy 208 ezer igénylést és 150 ezer kiadott kártyát regisztráltak a VOSZ, a területi kereskedelmi és iparkamarák, valamint a KA-VOSZ mintegy 300 kijelölt irodájában. A Demján Sándor által megálmodott ötlet sikerét mutatja, hogy a Széchenyi Kártya Program keretein belül ma percenként 1 millió forint hitel kerül a kis- és középvállalatokhoz. Eddig mintegy 954 milliárd forint hitel került kihelyezésre. Vas megyében eddig közel három és fél ezer vállalkozó jutott  kártyához, az ügyfelek száma megközelíti az 5 ezret. A megyében a kihelyezett hitelállomány meghaladja a 20 milliárd forintot.
 
Ami ugyancsak fontos: a Széchenyi Kártya konstrukció tavaly komplett programmá bővült, az elemei (folyószámla, forgóeszköz, beruházási hitel) teljesen egymásra épülnek és akár egyidejűleg, egyszerre is felhasználhatók. A program elemei összevontan akár 150 millió forint hitelösszeget is elérhetnek. A vállalkozások hitelhez jutását a Garantiqa Zrt. garanciavállalása segíti. Ma a Széchenyi Kártya Program pénzügyi hátterét a magyar takarékszövetkezeti hálózat, az OTP Bank, az Erste Bank, az MKB Bank, Volksbank, Gránit Bank, Unicredit és a Budapest Bank adja.
 
Krisán László arra is kitért, hogy az agrárium régi kérése teljesült azzal, hogy szeptember 1-jétől az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció is elindult, s a hitelkonstrukció bevezetése elősegítheti, hogy a mezőgazdaság újra a magyar gazdaság húzóágazatává válhasson.

A rendezvényen szintén feszlólaló Harangozó Bertalan kormánymegbízott szerint mindez már csak azért is örvendetes, mert a vidék talpra állása nélkül az ország fellendülése sem lehetséges. Az ünnepségen Szőnye József, a VOSZ vasi elnöke és Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is lándzsát tört a vállalkozókat segítő konstrukció mellett, Molnár Miklós szombathelyi alpolgármester pedig a megyeszékhely anyagi gondjaira utalva - mosolyogva, de talán még csak félig sem tréfából - felvetette: az önkormányzatok számára is elkelne egy speciális Széchenyi Kártya.

A rendezvény végén a bankok képviselői az alábbi vállalkozóknak, illetve vállalkozásoknak adták át a 150 ezredik Jubileumi Széchenyi Kártyát: Jóna Tibor árufuvarozó, Szabó Zsolt Sándor közúti teherszállító, B & S Parts Bt., Sárga Optika, Simon Belsőépítész Kft., Terra Teck 2000 Kft.

A most bevezetett Agrár Széchelni Kártyát a DA-BI Kft. és Bosits András egyéni gazdálkodó vehették át.

Megyénkben már három és fél ezren kaptak kártyát

Dávid Ferenc, a jelen kormányerővel még a választási kampányban partneri kapcsolatra lépő VOSZ főtitkára szerint az Orbán-kabinettől messze nem azt kapták, amit az ígéretek alapján (el)vártak volna. Dávid Ferenc az eva körüli történésekre, a közösségi közlekedési adóra is utalva kapkodó, improvizatív adópolitikáról, továbbá az érdemi társadalmi párbeszéd megszüntetéséről szólt. A VOSZ kormány iránti bizalma Dávid Ferenc elmondása szerint egyre inkább gyengül, ezzel együtt a Munka Törvénykönyve, az oktatás és a nyugdíjrendszer (ugyancsak komoly társadalmi ellenállást kiváltó) átalakítása kapcsán teljes vállszélességgel felsorakoznak a kabinet elképzelései mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!