Költségvetési felügyelőket küld a kormány egyetemekhez

Költségvetési főfelügyelőt rendelt ki a kormány több felsőoktatási intézményhez, így például azonnali hatállyal a Szegedi Tudományegyetemhez, 2012. január 1-jével pedig a Semmelweis és a Debreceni Egyetemhez.

MTI

A Magyar Közlöny szombati számában megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök jegyezte kormányhatározat szerint ezeken túl azonnali hatállyal költségvetési felügyelő érkezik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemhez, a Szent István Egyetemhez, a Széchenyi István Egyetemhez, a Kaposvári Egyetemhez, a Magyar Nemzeti Galériához, az Iparművészeti Múzeumhoz, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátushoz, valamint a Pesti Magyar Színházhoz.

Ugyancsak költségvetési felügyelőt rendelt ki a kormány - de nem azonnali, hanem 2012. január 1-jei hatállyal - a Mátrai Gyógyintézethez, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézethez, a Balatonfüredi Állami Szívkórházhoz, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézethez, valamint a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalhoz.

A kabinet döntése szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek kell gondoskodnia a költségvetési főfelügyelők és felügyelők megbízásáról azzal, hogy - a költségvetési források hatékonyabb felhasználása érdekében - egy főfelügyelőnek vagy felügyelőnek kinevezett kormánytisztviselő egyidejűleg több intézménynél is elláthat felügyeleti tevékenységet.

Az államháztartásról szóló törvény kimondja, hogy a kormány költségvetési főfelügyelőt és felügyelőt rendelhet ki "a központi költségvetési fejezetekhez, a fejezetekhez tartozó költségvetési szervekhez, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaihoz és az elkülönített állami pénzalapokhoz" azok gazdálkodásának a költségvetés-politikával való összhangja és a takarékos, szabályszerű működése érdekében.

A jogszabály szerint a költségvetési főfelügyelő és felügyelő megismerheti a költségvetési szerv kezelésében levő közpénz felhasználásával összefüggő adatot, véleményezhet a gazdálkodással kapcsolatos belső szabályzatokat, intézkedéseket, továbbá kifogással élhet nagy összegű kötelezettségvállalásokkal kapcsolatban, "különösen a költségvetés-politikai céloknak való megfelelőségre, a szükségszerűségre, időszerűségre, forrásszükségletre, a fedezet meglétére és a kifizetés ütemezésére tekintettel". Indokolt esetben a költségvetési (fő)felügyelő javaslatot tehet az intézkedés felfüggesztésére. Ha ezzel az érintett szerv vezetője nem ért egyet, egyeztetést kezdeményez az államháztartásért felelős miniszterrel. Az intézkedés mindaddig nem hajtható végre, amíg az érdemi egyeztetés nem történt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!