Többet kell majd fizetni a parkolásért

Módosulhatnak a parkolási zónák és díjak, kiterjesztenék a fizetős övezeteket, s a szennyvíz-elhelyezésért is többet kell fizetni, ha a szombathelyi képviselő-testület a csütörtöki közgyűlésen rábólint az előterjesztésekre.

Bajdó Bettina

Drágulhat az élet jövőre, ha a testület csütörtökön rábólint azokra az előterjesztésekre, melyek a parkolási, a szennyvíz-elhelyezési, a víz- és csatornaszolgáltatási díjak emeléséről szólnak. A parkolással foglalkozó  előterjesztésben olvasható, hogy a Szova Zrt. megvizsgálta a parkolókat díjosztályba való tartozásuk szempontjából. A területi elhelyezkedésük miatt az alábbi parkolók átsorolását javasolják: a Szent Márton utca 25-33. számú házak előtti parkolókat sárgából piros övezetbe, a  Malom utca parkolók sárga övezetből piros övezetbe kerülnének. A Március 15. téri parkolókat zöld övezetből sárgába minősítenék.  Módosulnak a parkolási díjak is, a Szova Zrt. vezetői ezt az ÁFA-emelés miatt tartják időszerűnek. Piros zónában 280 forintól 300 forintra, sárga zónában 180 forintról 200 forintra, zöld zónában pedig 80 forintról 100 forintra emelkedne a parkolás díja óránként.

Az óradíjak mellett jövőre a bérletekért is többet kérnének: a fizetős övezetben lakóhellyel rendelkezők kedvezményes lakossági bérletek ára 2008 óta változatlan, évi 3000 forint. Az infláció és az ÁFA-emelés miatt a bérletek árát 5000 forintra növelnék. A tervek között szerepel a fizető parkolási övezetek kiterjesztés (Éhen Gyula tér, vasútállomás és környéke, az MMIK és környéke, Fraknó utca), mely a számítások szerint 200-zal  növelné a fizető parkolóhelyek számát. Egyetlen jó hír parkolási szempontból, hogy a tervek szerint a Zrínyi utca 10-39. számú házak előtti parkolókat sárgából zöld övezetbe minősítenék le.

Jövő év elejétől a Szova Zrt. javasolja az úgynevezett kombinált bérlet bevezetését, amellyel az összes parkolóban lehet parkolni. Ezzel szeretnének lehetőséget adni arra, hogy egy drágább bérlet megvásárlásával az összes parkolásra kijelölt helyet használhassák az ügyfelek.
 
Megállapították a víz- és csatornadíjakat is, ha a testület is egyetért, akkor jövőre a vízdíjnál az alapdíjak nem emelkednek, ám a fogyasztásarányos díj igen. Így összességében az átlagos emelés akár  öt százalék lehet.  A csatornaszolgáltatás alapdíja sem emelkedik, viszont a fogyasztásarányos díj igen, így összességében 4,5 százalékos emelkedés várható.
Emelkedhet a fogyasztásarányos vízszolgáltatás díja: a lakossági 235 forint + ÁFÁ-ról 247-re nőhet köbméterenként, a nem lakosság, egyéb vonatkozású pedig köbméterenként a 294 forint + ÁFÁ-ról 314 forint + ÁFÁ-ra.
 
A csütörtöki közgyűlésen javaslatot tesznek a települési folyékony hulladék összegyűjtéséről, szállításáról és ártalommentes elhelyezéséről szóló önkormányzat rendelet módosítására is. Az utóbbi években nem volt díjemelés, ugyanakkor az üzemanyagár jelentősen emelkedett. Mindezeket figyelembe véve a szolgáltató a lakossági hulladékszállításra 13,7 százalékos, míg a közterületire 6,25 százalékos díjemelést javaslatot tett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!