Álveszettség miatt pusztult el több értékes kutya

Az elmúlt hetekben a vaddisznóhajtást követő napokban több vadászkutya is elpusztult a Dunántúlon. A szakemberek álveszettség-járványról beszélnek.

Takács Gábor

Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Szervezetének elnöke érdeklődésünkre elmondta, a vaddisznóállományban az úgynevezett Aujeszky-betegség üthette fel a fejét. A kór a kutyák idegrendszerét támadja meg, s veszettségre utaló tüneteket produkál.

A vírus által terjesztett agyvelőgyulladást abban az esetben kaphatják el az ebek, ha a tünetmentes hordozó házisertések vagy vaddisznók nyers húsából, esetleg véréből fogyasztanak.
  
Vas megyében Sárvár környékén valóban elpusztult egy-két  jó hajtó kutya, de tömeges veszettségről nincsenek információink. Úgy tudjuk, hogy a betegség miatt Somogy és Veszprém megyében több értékes kutya is kimúlt az elmúlt napokban - mondta Gagyi István. 

- Az eb ha a betegséget hordozó vaddisznóval érintkezik, nagyon könnyen elkaphatja az álveszettséget, amelynek kisebb, rövidebb idő a lappangása. Fontos tudni, hogy sem az oltás, sem a gyógyszer már nem segíthet a vírussal megfertőzött állatokon. Így azok pár napon belül elpusztulnak  - emeli ki a vasi vadászkamara elnöke.

Azt is hozzáteszi, jó hír, hogy a betegség az emberre veszélytelen. Ezért a vadásztársaság nem is tervez semmilyen óvintézkedést bevezetni a hajtásokon. A vad ugyanakkor túléli a betegséget, ez az állatnak meddőséget és vetélést okozhat. 

Gagyi István felhívja a figyelmet arra, hogy a nyers vaddisznóhúst hőkezeléssel, főzés után továbbra is nyugodtan fogyaszthatjuk, fontos, hogy a húst nyersen az állatoknak se adjuk oda. Az országos sajtóban napvilágot látott hírekkel ellentétben Zala megyében nincs álveszettség járvány. A Zalai Hírlap több szakembert is megkérdezett, akik cáfolták, hogy tudomásuk lenne a kutyák idegrendszerét megtámadó vírusos megbetegedésről. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!