Csalódtak a romák a városvezetésben

Sokat ígértek, és nagyot csalódtunk. Hol van most a segítség? Ezt panaszolták a résztvevők a roma közmeghallgatáson, ahova a szombathelyi önkormányzat elöljárói közül senki nem ment el. Többen azt mondták, ha lenne rá lehetőség, dolgoznának.

Ambrózai Zsuzsanna

A központi témát, problémát a munkahelyteremtés, annak hiánya adta pénteken délután a roma közmeghallgatáson, de a bűnözés, az idősek kilátástalan helyzete is szóba került. A város elöljárói közül senki sem jelent meg a fórumon. 
 
A Szombathelyi Roma Kisebbségi Önkormányzat irodájában a fő napirendi pont az volt, hogy nincs számukra munkahely, az emberek hangulatára a kilátástalanság nyomta rá bélyegét. A szombathelyi romák már a múlt hét elején is szóvá tették, hogy nyomorúságos az életük. Akkor dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester örömét fejezte ki, hogy van olyan képviselőtársa, akinek lehetősége van adni a saját vagyonából, a város azonban nem tud többet segíteni.

Vajda László Orfeusz, a Szombathelyi Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke elmondta, sajnálja, hogy a fórumra a város vezetői közül senki sem érkezett. Ebből kifolyólag megválaszolatlanak maradnak azok a problémák, melyekre az elöljárók adhattak volna kielégítő választ.  

Forgács Károly, a roma kisebbségi önkormányzat képviselője, és Forgács Károlyné, a Hárofit Közhasznú Egyesület elnöke igyekeztek a felszólalók problémáit orvosolni, de azon kívül, hogy időt kértek és türelmet, nem sokban tudtak segíteni. Igaz, a várossal ugyan folynak egyeztetések a munkahelyteremtésről, valamint a közmunkáról is, de a nehéz helyzetű romákon ez igencsak keveset segít most.

Novák Imréné is a munkahelyek hiányáról beszélt, és arról, hogy az idősekkel mit sem törődik a város: sokuk asztalán üresek a tányérok, a kályhában pedig nem ég a tűz. A jelenlegi városvezetéssel kapcsolatos észrevételét is megosztotta a hallgatósággal: sokat ígértek, és nagyot csalódtunk. Hol van most a segítség?    

- Van olyan család, aki az önkormányzati irodába jár melegedni, mert otthon nincs fűtés - mondta el a Hárofit elnöke. Forgács Károly a fórumon felajánlotta, ha valakinek szüksége van segítségre a tűzifa összevágásánál, szóljon neki, segít motorfűrészével.

Szemes Imre is a munkalehetőségeket hiányolja. Adják vissza a munkát, mondta elkeseredetten, ugyanis jelenleg 28 ezer 500 forint bérpótló juttatásból  kénytelen megélni. 

- Korábban a Hárofiton keresztül másfél évig dolgoztam. A patakpartokat tisztítottuk, tisztességes pénzért, 62 ezer 500 forintért. A munkavégzéssel semmi bajom, akármi van, én megcsinálom - mondta. Erre a felvetésére sokan helyeseltek, mondták: ha lenne lehetőség, dolgoznának.
 
Szót kért Hollósi Gábor rendőrezredes is, a Szombathelyi Rendőrkapitányság vezetője, aki arról beszélt, a bűnnek nincs színe, majd hozzátette, a sokszor céltalanul lézengő fiatalokkal van a legtöbb gond, lopnak, verekednek. Kérte a résztvevőket, figyeljenek oda rájuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!