Drágább lesz az élet Körmenden: díjemelésekről döntöttek

A közüzemi szolgáltatások díjainak emeléséről is döntött szerdai ülésén a körmendi képviselő-testület. Láthatóan igyekeztek a lehető legkisebb mérvű emelést elfogadni, de a gazdasági kényszerek diktálnak. Végül is az inflációkövető emelésnél maradtak.

Kozma Gábor

A személyszállításban alaptétel, hogy a hatályos jogszabályok szerint a szolgáltató nem kötelezhető a számára gazdasági hátránnyal járó közszolgáltatásra. Ennek szelle-mében a helyi autóbusz-közlekedés díjai módosultak. A vonaljegy az eddigi 180 forintról 195-re emelkedik, s drágultak a bérletek is. Leginkább a havibérlet ára változott, itt az eddigi 5 ezer 70 forint helyett 5600-at kell majd jövőre fizetni.

Változtak a víz-és csatornadíjak is. Itt az átlagos növekedés ötszázalékos, de az áfa nélkül. Ez konkrétan annyit tesz, hogy a havi lakossági vízdíj az eddigi, köbméterenkénti 235 forintról 247-re, míg a nem lakossági 294-ről 304 forintra emelkedik, szintén áfa nélkül. Változnak az alapdíjak is. Végeredményben az alapdíj és a szolgáltatással arányos díjak együttesen 4,5 százalékkal növekednek, s ez a megyei átlag alatt van.

A közterületek használatáról és rendjéről szóló rendeletet is módosították a képviselők. Itt az áremelés mértéke átlagosan ötszázalékos, vagyis az inflációt követi. A vásárok és piacok kapcsán szintén ötszázalékos emelés várható, illetve ez az elfogadott. A lakbérek is emelkednek, összkomfortos lakás esetében a havi díj négyzetméterenként 310 forint lesz. Komfortos lakás esetén ez a szám 225, míg a félkomfortosoknál 95 forint. Mindent egybevéve az emelkedés itt is öt százalék körüli. Ellenzéki oldalról elhangzott: a város kilátásai nem jók, nagy az adósság, presztízsberuházásokat eszközöltek. A polgármester válaszában elmondta, hogy a válság mindenkit érint, a beruházások pedig alapvetően uniós forrásokból valósultak meg. Hasonlóra jó ideig nem lesz lehetőség.

A városi büdzsé a válság éveiben is kiegyensúlyozott maradt, Körmend koránt sincs olyan helyzetben, mint például a lassan 30 milliárdos tartozást felhalmozó Szombathely. Gondok persze itt is akadnak, de összességében a költségvetés sarokszámai tarthatók, az intézményei működtetésre van fedezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!