Felújítják az Erdődy-kastély parkját

Vép - Rengeteg növényritkaságot, egzotikus fafajtát mutat a figyelmes látogatónak az Erdődy-kastély parkja. A terület kezelője a VM DASzK Szakképző Iskola, melynek igazgatója kertészmérnökkel készíttet átfogó tervet az arborétum jellegű védett park megújítására.

Simon Erzsébet

Nincs túl jó állapotban az Erdődy-kastély parkja, írtuk nemrég a lapunk által rendezett vépi fórumon elhangzottak nyomán. Az arborétum jellegű védett park kezelője a VM DASZK Szakképző Iskola, melynek vezetőjével, Ugróczky Ferenccel beszélgettünk az egykor szebb napokat látott területről.

– A második világháború előtt még pompázatos park egyszer már helyre lett állítva. 1973-ban az egykori tulajdonos Erdődy gróf szakmai segítségével Papp József mérnök- tanár kolléga tette rendbe a zöldterületet, újrajelölték a növényeket. Ez volt az az időszak, amikor az iskola akkori igazgatója, dr. Apró Attila azt nyilatkozta: „Könnyű dolgunk van, hiszen ezer kertész gondozza a parkot.” – utal vissza az évtizedekkel ezelőtti időkre Ugróczky Ferenc. – Akkor ez valóban igaz is volt, hiszen minden tanulónak hetente legalább egy órát a tágabb környezetünk rendbetételével kellett töltenie. Heti ezer-ezerkétszáz munkaóra tette széppé, a látogatók számára élvezhetőbbé a környezetet. Később aztán csökkent a tanulólétszám, nem nagyon engedélyezték a diákok dolgoztatását, és talán itt-ott a szándékkal is gond volt.


A kilencvenes évektől egyre kevesebb pénze, egyre kevesebb dolgozója – mintegy százzal kevesebb – lett az iskolának, elkezdődött a park leépülése. Bár a főútról betekintve rendezettnek tűnik minden, közelebbről látszik: nagyon sok a tennivaló.

– Kizárólag szakmailag alátámasztott munkálatokat engedélyezhet a parkban a város jegyzősége, ezért átfogó tervet készíttettem dr. Józsa Miklósné kertészmérnökkel – mondja az igazgató. – Ő ismeri az Erdődy-parkot, tudja, hogy mi a teendő. Két sürgős feladatot jelölt meg: nyolc-tíz hatalmas, sérült fát ki kell vágni, a helyükre alacsonyabb, gyorsan növekedő cserjéket és dísznövényeket szán. Aztán az arborétum jellegű területen a meglévő érdekességek, látnivalók kibontása, megtisztítása a következő. A terv hamarosan elkészül, a téli hónapokban dolgozóink, a kollégista fiatalok és a kollégiumi nevelők közreműködésével elkezdődhet a tisztogatás. 


Ugróczky Ferenc egyetért a város polgármesterével, aki szerint az Erdődy-kastélyt és a parkot egységként kell kezelni. Voltak tervek a hasznosításra, ám a kastély helyreállítása szakértők szerint több milliárd forintot emésztene fel. Legelőször „lélegzővé” kellene tenni az épületet a betonozás megszüntetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!