Fordulat: a városnak nem kell megvennie a SZOVA ingatlanjait

Egy törvénymódosítás miatt a SZOVÁ-nak 300 millió helyett 38 millió forint illetéket kell fizetnie a 2008-ban vásárolt ingatlanok után, vagyis: a városnak nem kell megvennie a telkeket.

Nagy Ildikó

A novemberi közgyűlésen is téma volt az a SZOVA Zrt. likviditását veszélyeztető 300 millió forint, amit a jövő év elején a 2008-ban vásárolt és azóta sem értékesített ingatlanok után kellett volna megfizetnie a cégnek. Hogy mentsék a menthetőt, a SZOVA Zrt. azt javasolta a városnak, hogy vásárolja meg a buszpályaudvar építése valamint az ipari park bővítése  céljából vett ingatlanokat, így a város vagyonhasznosító cége mentesülhet az illetékfizetési kötelezettség alól.

A történetbe azonban kedvező fordulatot hozott egy november végén hatályba lépett törvénymódosítás, amelynek értelmében a SZOVA Zrt. a 2010. január 1-je óta érvényes 4 százalékos illeték megfizetésével megúszhatja a továbbértékesítésre vonatkozó kötelezettségét és a pótilleték megfizetését. Ráadásul a 4 százalékos mértékű illetékből levonhatják a vásárláskor már megfizetett 2 százalékos illetéket.

A dr. Németh Gábor SZOVA-vezérigazgató által a csütörtöki közgyűlés elé terjesztett örömhír szerint így a cégnek körülbelül 38 millió forint illetéket kell megfizetnie, a korábbi szabályozás alapján számolt 300 millió helyett. Mivel ezen összeg kifizetése nem veszélyezteti a cég likviditását, a városnak sem kell megvásárolnia a szóban forgó ingatlanokat. Ezért - feltehetően - a városatyák felhatalmazzák a SZOVA Zrt. vezérigazgatóját, hogy a szükséges kérelmet küldje meg az adóhatóságnak. Így a városi vagyonhasznosító cég menedzsmentjének már csak a 38 millió forint illeték fedezetét kell megtalálnia a 2012-es üzleti tervben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!