Halál a diplomaosztóra tarva: fikciót modelleznek a szakértők

Elhárítható lett volna-e a halált eredményező baleset, ha az első fokon felmentett vádlott megfelelő sebességgel vezet? Szakértőktől vár választ a megyei bíróság, fikció felállításával.

Simon Erzsébet

Új bizonyítási eljárás kezdődött annak a férfinak az ügyében, akit első fokon bizonyítottság hiányában mentett fel a Szombathelyi Városi Bíróság idén januárban. Az ügyészség fellebbezése nyomán került az ügy a másodfokon eljáró Vas Megyei Bíróság elé.

Amint arról annak idején beszámoltunk, K. Gy. 2009. július harmadikán a menyasszonyával tartott Szombathelyre, Á. M. diplomaosztójára. A  férfi vezette a Citroent, mindkettőjük használta a biztonsági övet. Az Iván és Simaság közötti úton egy enyhe emelkedő után a Citroen letért a menetiránya szerinti jobb oldalra, s bár a sofőr visszakormányozta az autót az úttestre, az megsodródott, az árokba vágódott, s egy fának ütközött.  Á. M. a helyszínen elhunyt. 

A baleset K. Gy. szerint egy szembejövő autó miatt történt. A másodfokon eljáró hatóság dr. Gombkötő Ottóné vezette bírói tanácsa az alapeljárásban részt vevő igazságügyi műszaki szakértőket kérdezte olyan adatokról, amiket az elsőfokú eljárásban nem tisztáztak.

Majd dr. Rácz József  bíró felállított egy fikciót, s a szakértőktől arra vár választ a bíróság, hogy miképpen történtek volna az események, ha a vádlott a lakott területen kívüli megengedett sebességgel halad. Vajon akkor is halált okozó baleset történt volna? 

K. Gy. ügyvédje, dr. Tóth László úgy véli, ez a bizonyítási eljárás fölösleges: fikcióra nem lehet ítéletet alapozni. Álláspontja szerint az egyetlen objektív adat az ügyben a védencével szembejövő autós sms-e és telefonhívása. A szakértőknek ezt kellene figyelembe venniük. A tárgyalást elnapolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!