Hivatali visszaéléssel vádolnak egy siófoki rendőrt

Nem érezte magát bűnösnek csütörtöki bírósági meghallgatásán az a siófoki rendőr, akit a Kaposvári Nyomozó Ügyészség vádolt meg hivatali visszaéléssel, miután a belső elhárítás által lehallgatott telefonálásaiból kiderült, hivatali jelentés nélkül szolgáltatott ki adatokat több ismerősének.

MTI

Ifkovics István kollégiumvezető az MTI-nek elmondta, hogy a vádbeli esetek tavaly nyáron történtek. Az ügy elsőrendű vádlottja a siófoki rendőrkapitányságon dolgozik, ahol fegyelmi eljárás indult ellene, s az ügy lezárásáig felfüggesztették állásából.
   
A vád szerint a rendőr az egyik esetben úgy nyújtott segítséget videotékás barátjának, hogy lekérdezte egy személyi igazolvány adatait a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által működtetett rendszerből. Másik esetben nőismerőse kérte a segítségét, hogy kideríthesse, kinek a nevén van az az autó, amit részletekre vett, majd eladott, de a vevő nem fizette utána a részleteket, így a bank vissza akarta venni a gépkocsit.

Egy somi illetőségű asszony azért fordult a rendőrhöz, hogy megtudja annak a fuvarosnak a rendszámát, aki a feltételezése szerint kevesebb fát szállított neki, mint amennyit kifizetett érte. A vádlott ebben az esetben egyik kollégája azonosítójával lépett be a hivatali adatbázisba úgy, hogy az esetről, illetve a lekérdezésről nem készített jelentést.
   
Az elsőrendű vádlott arról számolt be a bíróság előtt, hogy negyedik éve teljesít szolgálatot körzeti megbízottként. Elmondása szerint nem érzi magát bűnösnek a történtek miatt, hiszen ismerősei tanácsért fordultak hozzá, és ő csak megpróbált nekik segíteni, ezzel is igyekezve javítani a siófoki kapitányság bűnügyi statisztikáját.
   
A videotékás, aki az ügy másodrendű vádlottja, arról számolt be, hogy a rendőr régi ismerőse, egy lövészklubba jártak. Azért kért tőle segítséget, mert az egyik kuncsaftja nem tudott fizetni a kikölcsönzött videóért, hanem helyette egy személyi igazolványt hagyott foglalónak, de aztán nem tért vissza. A harmadrendű vádlott, a somi asszony egészségügyi okokból nem tudott a tárgyaláson megjelenni, ezért a tárgyalás folytatását februárra halasztották, amikor ítélet is várható az ügyben.

 

btt bri

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!