Így előzhető meg a káros sejtburjánzás

Meg tudunk-e bocsátani másoknak? És magunknak? Hogyan szabadítsuk fel magunkat, vaspántok közé szorult szívünket és kapcsolatainkat a feszültségek alól? - erről beszélt dr. Bagdy Emőke pszichológus.

Merklin Tímea

- Különböző tudományok felől jönnek a jelzések, hogy nagyon nagy baj, ha az ember haragot hordoz,  sokszor ez áll a kimerüléses, depressziós állapotok mögött is - mondta prof. dr. Bagdy Emőke az MMIK-ban tartott előadásán. Meg kellene szabadítani az embert azoktól az ártalmaktól, amelyek megbetegítik.

A magyar nyelv szépen kifejezi egy szóval: mérges. Mérgezett állapotban van, a stressz-méreg, a feszültség-méreg is méreg. Ez a szív koszorúereit összeszorítja, vaspáncélba zárja. A daganatos betegségek kutatásában is szerepet játszanak lelki tényezők: valamit nem bocsátottam meg magamnak vagy másnak, valaminek a szégyenét hordozom  ez egy negatív érzelmi kör.

Az egészségpszichológia felől közelítve: mi tart téged egészségben? A stresszekben golyóálló embereknél mi jellemző? Nem engedi meg, hogy a testében destruktív folyamatokat hordozzon. Elengedi a sérelmeket, nem rágódik rajtuk. Elfogadja a tényt, hogy neki ártottak, vagy önmagának is ártott, nem vonul tagadásba.

A kvantumfizikával való összefüggésre a transzperszonális pszichológia világított rá, amely visszaveszi az ember spirituális dimenzióját. Kutatási eredményekre alapozva már nem bio-pszicho-szociális emberről beszél, hanem spirituális emberről is. Vagyis: ha két elem egymással egyszer kapcsolatba került, a kapcsolat fennmarad - időtől, tértől függetlenül. Ezt a kvantumfizika kimutatja.

Akivel sérelmi viszonyban vagy, akivel szemben haragot hordozol, azzal függőségi viszonyban vagy. Nem tudod elengedni, bent tartod saját magadban. Sőt, ha táplálod a haragot, ráerősítesz a kapcsolatra. Fontos: ha már a kapcsolat úgyis megvan, úgy kell változtatni a viszonyon, hogy ne legyen terhelve negatív érzésekkel, mert ez  téged pusztít.

Bagdy Emőke elmagyarázta: minden érzelem és indulat biokémiai folyamatok mentén magyarázható. Az információk, amiket az agy kap, lemennek egészen a sejtekig az úgynevezett ligándok révén. Az agy minősíti a kapott információt, és a hozzákapcsolódó érzés elönti a testünket is, az egész lényünk átéli a szorongást is, meg az örömöt is. Megtudtuk: az érzelmeinket 98 százalékban a testünkben éljük át, nem az agyunkban.

A test  tud a Nagy Egészről, benne van az információáramlásban. Automatikus programok uralkodnak bennünk. Akkor gerjed megbetegítő folyamat, ha túlterhelések vannak, ha a sejtek nem tudnak elbánni a rájuk zúduló ligánd-mennyiséggel. Ilyenkor a sejthártyákon lerakódások keletkeznek, és ezek a sejtcsoportok már nem tudnak egészségesen működni, elindulnak a pusztító folyamatok. Mivel a nagy egészből kiesett a test, az önreparatív folyamat, a normális önmentés félremegy, káros sejtburjánzás alakul ki...

Ezért rendszeresen nagytakarítás szükséges, meg kell találni a megbetegítő, ártalmas feszültségek kivezetéseit. Bagdy Emőke hangsúlyozta: csak az együttműködésben bízhatunk - odabent és idekint. Élettörvény, hogy egymásra vagyunk utalva. Az eleven információátadásban bízhatunk. Különben az ember elszigetelődik, depresszióba süllyed és megbetegszik. Hogyan lehet kitakarítani a lerakódásokat, felszabadítani a feszültség-blokkokat?  Fel kell hozni az érztéseket a tudatos tudatba, emlékezni kell, és elmondani, kimondani őket. A beszéd-csatorna kivezeti a feszültséget. Elpanaszolod, elsírod. Az időtlenségből visszahozod az időbe. Abban a szép szavunkban, hogy megkönnyebbülés, benne van a könny!  Így történik a szív felszabadítása.

A szeretetkapcsolatok is segítenek: öleld át, aki rosszul van, és a szív koszorúerei kitágulnak. Adj neki szeretet, és mindjárt jobb állapotban lesz. Ha egy párkapcsolat állandóan számonkéréssel, szemrehányással, rágódással terhelt, a szív reagál: összeszorul. Ha meg akarjuk őrizni a párunkat, ne kritizáljuk folyton. Senkinél nincs az igazság, csak szubjektív élmények tudnak egymással csatázni.

A lélek szellőzködni kíván. Keressél egy barátot, akinek heti egyszer félórában elmondod, ki tett veled szörnyűt, és te mi rosszat tettél. Aztán ő is elmondja neked. Amíg öblögeted a lelkedet, a sejtjeidet, megszünteted a rosszat, nincs tovább, a mélység már nem őrzi, nem betegít meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!