Jönnek az új járulékok

Több vasi önkormányzat tervezi új járulékok kivetését, hogy fenn tudja tartani az eddigi működtetést, a már kialakított struktúrát. A sárga csekkeket már ki is küldték.

Kozma Gábor

A kis falvakban vívmánynak számított például a szervezett hulladékgyűjtés kiépítése és bevezetése. Sok helyütt úgy, hogy a költségeket a helyi önigazgatás vállalta magára. Azaz nem építette be a kommunális adóba. Az új önkormányzati törvény azonban kemény lépésekre szoríthatja az önigazgatásokat.

Többnyire nekik kell forrásokat találniuk ahhoz, amit majd nem az állam működtet.  Vagyis megszűnhet az ingyenesség, megjelenhetnek új adók és kivethetnek különféle jogcímeken járulékokat is. Nemesrempehollóson és Egyházasrádócon  mezőőri járulék címén már kiküldték a sárga csekkeket a földtulajdonosoknak, illetve  bérlőknek.

Paksiné Kecze Tünde nemesrempehollósi polgármester elmondta, hogy az egyik cél a nyilvántartás rendezése,  mármint annak megállapítása, hogy ki az adott föld tulajdonosa, bérlője, használója.  Az indoklásban szerepel, hogy a mezőőri járulék mértéke hektáronként ezer  forint, "egyedi összegét a földhasználó által  művelt, ennek ismeretlensége esetén a tulajdonos rendelkezési körébe (tulajdon) tartozó területek alapján" állapították meg (érdekesség, hogy a  járulékkivetés jogi formuláját az a dr. Gaál Róbert alkotta meg, aki egy sikeres pályázat után Szombathely főjegyzője lett). A polgármester asszony elmondta, hogy a befolyt  pénzből olyan alapot képeznek, amely révén uniós pályázatok benyújtására nyílik mód.

- Végső  célunk a mezőőrség felállítása, védve az értékeket. De ide sorolható az utak, árkok rendben tartása is. Ez pedig érdeke a tulajdonosnak, a bérlőnek - hallottuk.

Sőre Zoltán egyházasrádóci polgármester hasonlóan fogalmazott. Hozzátéve: a  befolyt  pénz különszámlára kerül, nem használható fel sem szociális, sem kulturális,  vagy működtetési célokra.  Az a tapasztalat,  hogy egyes, főleg külföldi illetőségű nagy földhasználók  igyekeznek kibújni a kötelezettségek alól, márpedig az adott terület útjait   többnyire az ő kombájnjaik, traktoróriásaik használják és koptatják.

- A rendbetétel nem olcsó dolog. Önbevallást küldtünk ki, hogy tisztázzuk: ki is az igazi  tulajdonos, és ki a bérlő. Mindez a zsebszerződések ellenében hat majd, de egyszer már tisztán kell látnunk - mondta Sőre Zoltán. Megemlítve: a mezőőr nemcsak puskás ember, hanem gondozó is.

- Védi az értéket, óvja a természetet és karbantart, ha kell. Közös dolgainkhoz közösen kell hozzájárulnunk,  a válság elérte az önkormányzatokat is. A járulékkivetés annak  fényében is szemlélhető, hogy több faluban  is többszörösébe kerülne csak a hulladékszállítás  az éves  kommunális adónál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!