Kiakadtak a romák: se segély, se munka, se villany

Egyre nehezebb a helyzet, egyre többször kell nemet mondani, egyre elégedetlenebbek az emberek - ez derült ki a héten tartott közmeghallgatáson, ahol a roma kisebbségi önkormányzat tagjai is felszólaltak. Sokan könnyeikkel küszködve könyörögtek munkáért, élelmiszercsomagért és tűzifáért.

Bajdó Bettina

Háromszázötven Mikulás-csomaggal várta a gyerekeket kedden az MMIK-ban a megyei és a szombathelyi roma kisebbségi önkormányzat. Az ajándék azonban - most először - kevésnek bizonyult, voltak gyerekek, akik üres kézzel távoztak az ünnepségről. Vajda László Orfeusz, a Szombathelyi Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke menteni próbálta a helyzetet, és másnap a saját pénzéből vásárolt édességeket az ajándék nélkül maradt gyerekeknek.

- Egyre rosszabb a helyzet - fakadt ki Forgács Károlyné, aki a Hárofit Közhasznú Egyesület irodájában nap mint nap állja a segítségre váró romák rohamát. - Sajnos egyre többször kell nemet mondani, és ezt nehezen veszik tudomásul a rászorulók - teszi hozzá az egyesület elnöke.

A kisebbségi önkormányzat a hét elején hatvan rászoruló - nem csak roma - családnak osztott tűzifát dr. Czeglédy Csaba szombathelyi képviselő jóvoltából. Az egy-egy köbméternyi tüzelő karácsonyig kitart, de hogy mi lesz utána, az egyelőre nagy kérdés. Korábban élelmiszercsomagokat is osztott a roma kisebbségi önkormányzat a rászorulóknak karácsony előtt, arra, hogy ez az idén is így lesz-e, egyelőre csak ígéret van.

Panaszaikkal a romák megkeresték a város vezetőit, s a közmeghallgatáson is elmondták problémáikat. Czeglédy adományát többen is megköszönték a közmeghallgatáson, ám a roma kisebbséghez tartozók közül többen is azt kifogásolták, hogy nincs munkalehetőség a kisebbségi önkormányzatnál. Többen tették fel azt a kérdést a város vezetőinek, hogy az idén kapnak-e élelmiszercsomagot tőlük. Egy Nárai utcai lakos például könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy a 2011-es évben már nem kaptak semmilyen támogatást. Sokan jutottak el oda, hogy a napi megélhetésük került már veszélybe. Hangsúlyozta, nem csoda, ha emiatt a kilátástalan helyzet miatt sokan az öngyilkosságba menekülnek. 

-  Könyörgöm, hogy adjanak munkát a Hárofit egyesületnek, hogy dolgozhassunk - mondta el a közmeghallgatáson egy másik roma férfi. - Kérelmet írtunk az erdészetnek is, hogy összegyűjthessük a Parkerdőben a lehullott ágakat, s ha ezt megengedik, akkor cserébe kitakarítjuk a környéket, ám ehhez sem járultak hozzá. Miért nem segít nekünk senki? - emelte fel a hangját a férfi.

Egy nehéz körülmények között élő nő is indulatosan beszélt arról, hogy önkormányzati bérlakását lyukas sparhelttel adta át neki a Szova Zrt, emiatt füst van, pedig tartósan beteg gyereket gondoz. Hozzátette, hogy a Körmendi úton lévő lakás nagyon rossz állapotban van, egyszer lehet, hogy rádől majd az ajtó, vagy a fölötte lévő zuhan az alatta lévő lakásba.

A közmeghallgatáson a roma kisebbségi önkormányzat elnöke, Vajda László Orfeusz is szót kért. Kifejtette, hogy sok a szociális probléma, ők is azon dolgoznak, hogy ezeket megoldják, folyamatosan egyeztetnek a hivatallal, a képviselőkkel, de azt szeretnék, ha az ajtó mögött partnerekre találnának. Elmondta azt is, hogy az Óperint utcából 22 családnak leszerelték a villanyóráját a tartozások miatt, s sajnos nekik sincs módjuk arra, hogy segítsenek.
A város vezetői és a képviselők meghallgatták a panaszokat, ám egyelőre csak ígéretet kaptak a rászorulók, hogy utánajárnak a problémáiknak. 
 
Együttműködési megállapodásra lenne szükség

Forgács Károlyné szinte sírt a közmeghallgatáson, mivel lelkileg nehezen viseli, hogy folyamatosan vissza kell utasítania a segítséget kérőket. Szeretné, ha újra lenne együttműködési megállapodás az önkormányzat és a Hárofit egyesület között, s akkor tudnának munkát adni a segítséget kérőknek. Ők éveken keresztül takarították a város legszemetesebb pontjait, rendbe tették a környéket, azonban hosszú hónapok óta semmilyen munkát nem kapnak. Az emberek el vannak keseredve, s már nem tudják, hogy mivel veszik meg a másnapi betevőt.

Már nincs miből adni (jegyzet)

Szívszorító érzés azt látni, hogy milyen sokan élnek úgy, hogy nem tudják, másnap mi kerül majd az asztalra. Mit adnak majd a gyermeküknek, hogyan néznek majd a picik szemébe karácsonykor, s hogyan mondják el nekik, hogy idén nem jön a Jézuska. Sokan segítenének, ha lenne miből, de sajnos nincs. Úgy tűnik, hogy az önkormányzatnál is szeretnének valamit tenni, ám nincs keret a segítségnyújtásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!