Külföldi munkavállalás: ezekre figyeljen, ha belevág

A külföldi síparadicsomokban lassacskán elindul a téli szezon, s ebből honfitársaink közül is sokan szeretnének profitálni. Erre a szaképzetteknek van a legnagyobb esélyük.

Kiss Tamás

Idén május elsejével megszűnt a hétéves átmeneti időszak, a külföldi munkavállaláshoz az EU és az EGT területén belül immár a magyaroknak sem kell engedély. Ezen felbuzdulva honfitársaink közül is sokan a nyakukba vették Európát, s még inkább így van ez mostanság, a téli idegenforgalmi szezon kezdetén. 

Ausztriai munkaadókkal beszélgetve azonban az is kiderült, hogy számos,  főként az ország keleti részéről érkező  magyar házalással próbál munkához jutni, vagyis a településeket járva mindenhova becsenget, ahol munkalehetőséget sejt. Ez persze nem kelti a magyar dolgozók jó hírét, akik közül így sokszor azok is hoppon maradnak, akik más csatornákon, hirdetések, ismerősök, közvetítők révén szeretnének munkához jutni.
 
De mit is csináljon az, aki a jobb kereset reményében külföldön szeretne munkát vállalni?

A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának tanácsa szerint először is fel kell mérni a munkaerő-piaci helyzetet és az elvárásokat, s ezeket kell szembeállítani a saját adottságainkkal, képességeinkkel. Ha a mérleg kiegyenlítődik, nos, csakis akkor indulhatunk valós eséllyel a munkaerő-piaci versenyen.
 
Fontos megjegyezni, hogy a munkáltatók mindenországban elvárják az adott munkakör ellátásához szükséges  szakképzettséget és/vagy gyakorlatot, s persze a nyelvtudást. (Még abban az esetben is, ha kisegítő jellegű munkakörről van szó.)  Ezen kívül nagyon fontos a korrektség, a megbízhatóság, és a rugalmasság, de a leglényegesebb a szorgalmas, alapos munkavégzés.
 
A munkaviszony létrejöttekor az adott ország társadalombiztosítási hatóságánál célszerű leellenőrizni, hogy a munkáltató valóban megtette-e a bejelentést, a külföldi biztosítási jogviszony létrejöttéről pedig itthon, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál nyilatkozni kell. 

Egyes országokban adott a lehetőség a nem teljes körű bejelentésre, a csekély mértékű foglalkoztatásra. Ez esetben a munkáltató csak egészségbiztosítási és balesetbiztosítási járulékot fizet, a munkavállaló szolgálati időt és nyugdíjjogosultságot nem szerez és munkanélküli ellátást sem vehet igénybe.
 
A külföldi munkavállalást számos buktató nehezítheti. Ezek elkerüléséhez érdemes áttanulmányozni a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által összeállított, a külügyminisztérium honlapján is megtalálható 10+1 jó tanácsot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!