Malachús, lencse és virsli

Malachús, lencse, káposzta és virsli került a bevásárlókosarakba pénteken reggel a vásárcsarnokban. Malacból láttunk tizenkét kilós, kemencébe kívánkozó darabot és kétfalatnyi, rózsaszín marcipánnal bevont cukrászremeket is.

Nagy Ildikó

- Mit osztanak ingyen? - viccelődött - már mámoros hangulatban - egy férfi péntek reggel a vásárcsarnok egyik húsboltja előtt, a kígyózó sor láttán. Odabenn fogyott a malachús rendesen, minden vevő azt kereste. No meg a szilveszterkor ugyancsak elmaradhatatlan virslit.

Nagy volt a forgalom a vásárcsarnokban, talán csak a csirke- és pulykahúst áruló üzletek eladói lazíthattak egy kicsit, igaz, rájuk is fért a pihenés, hiszen  a halárusokkal együtt ők már karácsony előtt kidolgozták magukat. Hiába, a jó háziasszonyok tudják: a szárnyasok hátrakaparják a szerencsét, a hallal pedig elúszik a könnyű, gazdag élet reménye. Nem úgy a malaccal, ami kitúrhatja nekünk a szerencsét.

Pausz Sándor, az egyik húsbolt eladója le is akaszt a szögről egy tizenkét kilós malacot, ami kemencekészen várja, hogy ma este ropogósan, citromkarikával az orrában ékesítse az ünnepi asztalt és csillapítsa az éhséget  - no meg a szerencse utáni vágyat.

Az egész malacokat főleg a vendéglősök keresik, kilójáért 1500 forintort kérnek a pult mögül. A kocsonyába való húsféleségek is kelendőek: a füdtölt farok kilóját 630 forintért, a füstölt körömét pedig 690 forintért. Ugyanennyiért vehetünk füstölt fejet is.

A juhbeles virsli kilója 1359 kerül, de 635 forintért már találunk műbeleset is.

A szombathelyi Kenyeres Gyula éppen savanyú káposztáért áll sorba, Singer Tímea le is mér egy jókora adagot.

- Minden évben egy ismerős családdal búcsúztatjuk az óévet. Az idén ők sütik a malachúst, mi pedig székelykáposztával járulunk hozzá az ünnepi vacsorához - meséli. A kosarában már ott zöldell a petrezselyem, gombát is vett, de hogy mi készül belőle holnap, azt csak a felesége tudja, mondja nevetve, majd elismeri: a konyhában a párja mozog igazán otthonosan, ő viszont örömmel vállalta a bevásárlást.

A gazdagságot szimbolizáló lencsének is nagy keletje volt, a piacon több helyen is hatszáz forintért mérték kilóját.

Úgy tűnik, a cukrászok sem akarnak kimaradni az évvégi bizniszből: az egyik sütöde hűtőpultjában rózsaszín marcipánnal bevont malacokat láttunk: a kétfalatnyi finomságot 199 forintért adták, a termetes malactortát pedig 2900 forintért kínálták a vásárlóknak.

Együk végig (jegyzet)

Egy hete sincs, hogy megfogadtuk: mától egy falatot sem eszünk  legalább két hétig. És tessék: a hűtőszekrény máris roskadozik az újabb finomságoktól. Ráadásul pulyka és hal helyett malachúst eszünk. Lehetőleg bőröset, jó zsírosat. És itt van a lencse, persze csülökkel, ahogy kell. Tényleg kell? Igen. És kocsonya is, ami  helyszűke miatt már kiszorul az erkélyre, de nem baj, úgysem lesz ott sokáig. És előkerült a maradék bejgli is: ugye nem is olyan rossz? Ezt a két napot még éljük túl - értsd: együk végig - aztán jöhetnek a szokásos újévi  fogadalmak. Meg a jó kis disznótoros vacsorák. Hiába, nem tehetünk mást. Ez most az evés-ivás és a vidámság ideje. Sírni és koplalni ráérünk utána is..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!