Moszad ügynök adta fel magát Szelestén?

Információink szerint nagy mennyiségű robbanószerkezetet, és valamennyi fegyvert találtak egy szelestei Berzsenyi utcai családi házban szerda este. A rendőrökön, tűzoltókon, mentőkön kívül a Terrorelhárító Központ is megjelent a helyszínen.

Merklin Tímea

Habár teljes hírzárlatot rendeltek el, annyi kiszivárgott: a 30-40 közötti szombathelyi fiatalember, H.T saját magát adta fel a sárvári rendőrségen, zűrzavarosan nyilatkozott arról, hogy kicsoda és milyen szándékkal tartja a robbanószerkezeteket. KGB - és Moszad ügynöknek mondta magát.

Dr. Galántai György polgármestert kérdeztük a történtekről, aki szerda este végigélte azokat az órákat, amíg a tűzszerészek dolgoztak a Berzsenyi utca 27. szám alatti háznál, ahol a fiatalember a robbanószerkezeteket tartotta, és beszélt is vele.

A falu nem tudott róla semmit. Az övé a ház, de nem itt lakik, be sincs jelentkezve ide. Bepucolatlan épület, nem látszott rajta, hogy használná valaki, a villanyt is kikapcsolták nem fizetés miatt.

- Arra járok mindennap, soha nem füstölt a kémény - meséli a polgármester. - Nekem azt mondta, amikor szerdán beszéltem vele, hogy a környéken katonai és kommandós cselekmények történtek, és neki kötelessége volt összeszedni, összegyűjteni a robbanószerkezeteket. Ezek szállításra készen álltak mondta, már nem tudta tovább őrizni őket, és most a Moszadtól azt a parancsot kapta, hogy adja le a rendőrségen. Én egyetlen robbanószerkezetet sem láttam. -

Zavarodott ember. Állítólag egy Romániából jött testvérpár egyik tagja. A másikat nem igen látta senki. Ő sem beszélt soha senkivel. Kérdezgettem a hivatalban, ki mit tud róla: azt tudják, hogy vállalt alkalmi munkákat.

A polgármester elmondta még: a fiatalember a falugondnoki busszal ment be Sárvárra szerdán, hogy bejelentést tegyen a rendőrségen. De ezt ő úgy értelmezte, hogy parancsot teljesített. Mindenkit megdöbbentett a dolog.

- Nincs információnk arról, hogy mekkora veszélyt jelentenek ezek a szerkezetek. Fel voltunk készülve arra, hogy ha evakuálni kell a lakosságot, megnyitjuk a közösségi épületeket. De erre nem volt szükség. Órákig tartott míg a tűzszerészek beöltöztek, bementek, dolgoztak. Amikor megjöttek a pesti tűzszerészek, mondták, hogy még arra sincs szükség, hogy a közeli házakat kiürítsék - mondta a polgármester. 

Óriási készültség volt, de igazi veszély nem, annyit mondtak, hogy a két közvetlenül szomszédos épület házhoz közeli helyiségeiben ne tartózkodjanak, ha esetleg egy kisebb robbanás volna... De nem volt. A fiatalembernek beteges vonzódása lehet a robbanószerkezetek iránt, valószínűleg ruszki lőtéren gyűjthette össze őket. Talán a második világháborúból itt maradt darabok...

- Szakértők vizsgálják, hogy a szelestei házban talált tárgyak közül melyek azok, amelyek éles, illetőleg hatástalanított állapotúak. A férfit őrizetbe vették, és előterjesztést tettek előzetes letartóztatására - tájékoztatta portálunkkal Leibinger Eszter Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az ügy összefügghet a pár nappal ezelőtti nagylózsi esettel, a Győr-Moson Sopron megyei településen a rendőrök négy pisztolyt, egy Skorpió gépfegyvert, 550 darab lőszert, valamint kettő hangtompítót találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!