Németh Tibor: szerzetesi alázattal a számítógép előtt

Huszonhat éve építi a jövő biográfiai katedrálisát Németh Tibor, a celli KMKK Kresznerics könyvtárának vezetője: szerzetesi alázat, elhivatottság vezérli.

Ölbei Lívia

A digitális korszak szerzetese nem a kódex, hanem a klaviatúra fölé hajol - és nem iniciálékat rajzol, hanem mondjuk file-okat nyit nagy műgonddal. De a tartás - kívül és belül - ugyanaz. Az idén Kresznerics Ferenc-díjjal és Pável Ágoston Emlékplakettel kitüntetett Németh Tibor huszonhat évvel ezelőtt a hagyományos cédulázással kezdte meg azt a kutatást, amelynek szó szerint folyamatosan  bővülő adatbázisa ma már naprakészen az interneten is hozzáférhető; és amely régen szétfeszítette a helytörténeti gyűjtés  kereteit. A  magyarság digitális névkatasztere jelenleg közel 300 ezer személy adatait tartalmazza.

Németh Tibor havonta mintegy 175 órát fordít a szabadidejéből erre a munkára  mindenféle ellenszolgáltatás és önálló intézményi háttér  nélkül. A névkataszter biográfiai indexeket tartalmaz, a biográfiai index pedig nem más, mint azoknak az adatoknak az összessége (minimuma), amelyek alapján az adott személy hitelt érdemlően azonosítható. A biográfiai index Németh Tibor saját fejlesztésű szakmai megoldása, amely a tapasztalatok szerint megbízhatóan működik.

Csak néhány érdekesség: 2007-ben bizonyos Berecz Skolasztika bencés apáca (emlékét Tiszaújfaluban őrzik) volt a 250 ezredik, akinek biográfiai indexe Németh Tibor által belekerült az  adatbázisba. De ha például arra vagyunk kíváncsiak, hogy ki miben volt az első a magyarok között, szintén sok különlegességre bukkanhatunk. Kiderülhet mondjuk, hogy 1909-ben (vagy 1910-ben) a sorkitótfalui születésű Adorján János volt az első magyar pilóta. (De vigyázat: nem ő volt az első, aki magyar pilótaigazolvánnyal is rendelkezett!)

Németh Tibor hisz az adatok-adatbázisok társadalmasításában, a közösségi hálózatépítésben  -nem feledkezve el a hitelesség követelményéről, amelynek a virtualitásban egyébként olyan könnyen nyoma vész - , álma a nemzeti digitális névkataszter létrehozása. Bár a gyűjtőtevékenységet a mindenkori  kulturális kormányzat rendszeresen támogatja, a fejlesztéshez EU-pályázaton ugyancsak sikerült pénzhez jutnia könyvtárnak - ezenkívül többektől kapott személyes, informatikai, könyvtárosi szakmai segítséget  -, a Magyar Életrajzi Kalauz, a névkataszter  alapvetően máig Németh Tibor magánszenvedélyének köszönheti létezését, állandó bővülését.  

Minderről azon a celldömölki tájékoztatón esett szó, amelyen a házigazda könyvtárvezető - valamint Kovács Ferenc megyei elnök és Fehér László polgármester - mellett Károly Hedvig, a budapesti Balassi Intézetben működő Nemzeti Évfordulók Irodája vezetője is részt vett. Az iroda 2005. óta támaszkodik a celli könyvtár Németh Tibor által összeállított és működtetett adatbázisára, amikor nekilát a következő esztendő évfordulónaptárának összeállításához. A 2012-es évet legjelentősebb jubiláló személyiségeit bemutató kiadvány januárban jelenik meg, de a Balassi Intézet honlapján is hozzáférhető. (Jövőre lesz például Örkény István vagy Ottlik Géza születésének centenáriumi éve.)

Németh Tibor - az egészhez képest - részhalmazként működő Kemenesaljai Életrajzi Lexikon összeállítójaként a 2012-ben esedékes jelentős évfordulós személyiségek közül többek között kiemeli a Boldogasszony anyánk szerzőjét, Lancsics Bonifácot (1674-1737), akinek hamvai a dömölki romtemplom alatt nyugszanak, vagy  a kemenesmagasi születésű Guóth Kálmánt (1912-1949), akit ígéretes történészként tartottak a számon a kortársak, egy lapon említve őt Benda Kálmánnal és Kosáry Domokossal. Érdemes megtartani - visszahozni a feledésből - az emlékét.

A leginkább József Attila krónikásaként ismert, saját jogon is emlékezésre méltó, egyébként pedig éppen száz éve született Németh Andort (1891-1953) Celldömölkön szintén Németh Tibor hozta vissza a feledésből: a vasútállomáson 2005. (vagyis a József Attila-emlékév) óta emléktábla jelöli születése-kisgyerekkora helyszínét.
December 28-án lesz a századik születésnapja nekünk lesz jó, ha viszünk néhány szál virágot. 
Hiszen az emlékezet - legyen személyes vagy közösségi - megtart és továbblendít.  

Németh Tibornak a csüggedés óráiban nemegyszer az életét többször a semmiből újraépítő  nagyapja példája segített és segít máig továbblépni. És föltétlenül az édesapjáé - akinek  szeretve tisztelt  - alakja most már szintén az eleven emlékezetben él tovább.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!