Szombathelyen akarják, vidéken nem a fizetős bölcsődét

Néhány kivételtől eltekintve térítési díjat kérhetnek a szülőktől a bölcsődékben egy törvénytervezet szerint. De a dokumentumban az is benne van, hogy a fenntartóknak nem kötelező ekképpen cselekedniük.

Simon Erzsébet

A csütörtöki szombathelyi közgyűlésen megtárgyalta a testület azt az előterjesztést, amely a bölcsődei gondozási díj megállapításának lehetőségeit taglalja. A kormány egy törvénytervezete szerint ugyanis az étkezésért fizetendő térítési díjon felül a gondozásért is külön személyi térítési díjat állapíthatnak meg a bölcsődékben a fenntartók. Az ötlet nem újkeletű, korábban az előző kormány is fontolgatta a lehetőséget. A szombathelyi képviselők úgy határoztak, hogy elviekben egyetértenek a bölcsődei gondozási térítési díj bevezetésével. A közgyűlés felkérte a polgármestert és a jegyzőt, hogy megfelelő jogszabályi felhatalmazás esetén  a jövő évi első testületi ülésre készítsenek az érintett családok szociális helyzetét is figyelembe vevő előterjesztést a bölcsődei gondozási térítési díj bevezetéséhez szükséges intézkedésekről.

Szombathely bölcsődéibe jelenleg 438 gyermek van beiratva, közülük 125 az olyan lurkó, akiknek a törvény életbe lépése után is térítésmentesen kell biztosítani a gondozást. Következésképpen mintegy 300 gyermek vonatkozásában kérhetnének pénzt a fenntartók a gondozásért. Az önkormányzati előterjesztésben úgy fogalmaznak, hogy a lehetséges gondozási térítési díjból jelentős bevételük származhat.

Vannak települések, ahol nem ilyen előrelátók a vezetők, nem foglalkoznak az egyelőre még csupán tervezet szintjén lévő elképzeléssel. Répcelakon nem látják szükségét annak, hogy plusz pénzt kérjenek a bölcsődés gyermekek szüleitől. Mi több, dr. Németh Kálmán polgármester felháborítónak tartja az újabb sarcot, szerinte a választások előtt erről végképp nem volt szó. Semmiképpen nem szeretnék a kisgyermekesek terheit ily módon növelni. A város nemcsak így kívánja hangsúlyozni, hogy családbarát, hanem a munkahelyteremtési, elhelyezkedési, lakhatási támogatásaival is.

Vasszécsenyben most fogtak bölcsődeépítésbe, várhatóan májusban vehetik birtokba az intézményt. Zsolnai Zoltán polgármester nem szívesen terhelné meg újabb költségekkel az amúgy is hátrányos helyzetben lévő kisgyermekeseket. Mindazonáltal a bölcsőde működését megelőzően tájékozódnak az aktuális finanszírozási helyzetről. A fenntartók bíznak abban, hogy az állam a normatív támogatásban elismeri a valós költségeket.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szerint az is elég terhet jelent a családoknak, hogy januártól felemelik az étkezés térítési díját. Ha újabb költséget rónak a kisgyerekesekre, sokak számára megfizethetetlenné válik a bölcsőde. Nem egy szülő vélekedik úgy, hogyha bevezetik, kénytelen lesz kivenni a gyermekét. Ahol van segítőkész nagyszülő, ott könnyebb a helyzet, ahol nincs ilyen segítség, nem lesz öröm az anyának kényszerből otthon maradni. A legrosszabbul persze azok járnak, ahol a szülők csak kicsivel keresnek többet annál, hogy jogosultak legyenek bármilyen szociális támogatásra.

Címkék#bölcsőde

Ezek is érdekelhetik