Aranykatedra és kulturális díjak: gála Szombathelyen

Három Aranykatedra kitüntetést és három kulturális díjat adott át Szombathely vasárnap este az Agora Művelődési és Sportházban, ahol a kultúra napi gála vendége a Magyar Állami Népi Együttes volt Magyar Rapszódia című kétfelvonásos műsorával.

Merklin Tímea

A gálán a Magyar Állami Népi Együttes jubileumi műsorát láthatta a közönség, amely fennállásuk 60. évfordulója alkalmából készült. 
 
A  2012-es gálán három  Arany Katedra díjat osztottak ki. Az egyiket Kovácsné Varjasi Mária, a Paragvári úti Általános Iskola tanára kapta, aki 1995 óta a Paragvári iskola tanítója. Szakmai tudása kimagasló, mindig kész a megújulásra, keresi a hatékonyabb, eredményesebb módszereket.  Alapos, minden részletre kiterjedő pontos munkával járult hozzá a helyi tanterv kidolgozásához. Az 1-2. osztályosok tanítása a 700 fős iskola munkájának alapja, az egész testület munkájának eredményessége is függ tőle. Kiváló nevelő-oktató munkája miatt a szülők kimagasló számban választják tanító néniül gyermeküknek.

Arany Katedra díjat kapott  Borsodi Ilona,  a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola tanára is, aki mindig kíváncsian, érdeklődve fordult az emberek felé.  Tíz év kereskedelemben eltöltött munka után keresték meg régi iskolájából, hogy a ruházati kereskedő tanulóknak szakmai ismereteket tanítson. Évekkel később szakmai tudása elismeréseként, felkérést kapott a minisztériumból a szakmai modulok tananyagának és követelményrendszerének kidolgozására. Harminc éve osztályfőnök.  Ő készítette az intézmény első honlapját. Munkaközösség vezetőként az informatikai munka felügyeletét, koordinálását végzi.

Aranykatedra Emlékplakettet kapott posztumusz Módos Tiborné. Matematika-fizika szakos friss egyetemi diplomájával a szentgotthárdi Vörösmarty Gimnáziumban kezdett tanítani. Szenvedélyesen, lendülettel vetette bele magát a munkába. Gyermekei megszületése után az Orlay Kereskedelmi és Vendéglátói Szakközépiskolában dolgozott 1990-ig, majd a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban folytatta munkáját. Meghatározó személyisége lett a matematika tanárok közösségének. Az emelt szintű matematika érettségi regionális szintű szervezője volt. 

Következetes volt, magas pedagógiai felkészültséggel támogatta a diákjait, figyelembe véve egyéni képességeiket. Személyisége, hiteles pedagógusi magatartása tanítványai körében is elismerést szerzett. Sikeres szakmai életét súlyos betegség törte meg 2009-ben. Reménykedett abban, hogy visszatérhet szeretett iskolájába, tanítványai közé, de már nem tudott.  Módos Tiborné tanárnőre a pedagógus kollégák nagy tisztelettel és elismeréssel emlékeznek. A díjat családja vette át.

A gálán a Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj I. fokozatát 2012-ben Krutzler Ferencné kapta, a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársa. Gyűjteményszervezéssel, és a dokumentumvagyont feltáró katalógusok gondozásával foglalkozik. Tevékenységének egyik  fontos területe a Savariensia gyűjteményként ismert megye- és várostörténeti gyűjtemény gyarapítása.

A Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát idén Császár Erika kapta, aki1984-től az MMIK munkatársa. Több mint egy évtizeden át tagja volt a szombathelyi Ferrum Színpadnak. A   Mesebolt Bábszínház egyik alapító tagja.  A Bábszínészképző Stúdió elvégzésével 1994-ben hivatásos bábszínész végzettséget szerzett. 1995-től a Mesebolt Bábszínház művésze. Ma is segíti a megyei bábmozgalom munkáját: a celldömölki Tücsök Bábcsoport több, országos fesztiválokon diadalmaskodó produkciójának volt a dramaturgja, tervezője, bábkészítője és szakmai tanácsadója.

A Kultúra Támogatásáért díjat 2012-ben Farkas Mihály kapta, aki több, mint egy évtizede aktív résztvevője a város kulturális életének. A Szentivánéji városi tűzijátékok megálmodója,  kivitelezője. Egyik ötletgazdája a Savaria  Karneválok Ferences-kerti "Tüzes játékának."  2010-ben ellenszolgáltatás nélkül ajánlotta fel az augusztus 20-ai budapesti tűzijáték lebonyolítását  tekintettel az árvízi helyzet miatt kialakult költségvetési nehézségekre.  Mint szombathelyi polgárnak, lokálpatriotizmusa töretlen, segítségére  városi valamennyi nagyrendezvényénél számítani lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!