Duna Profit-ügy: elhúzódó szakértői vizsgálat, óriási irathalmaz

A Duna Profit Szövetkezet első elnöke részben beismerte a bűnösségét a hétfői tárgyaláson, de a csalással és más bűncselekményekkel vádolt többi jelenlévő nem tette ezt.

Simon Erzsébet

A Duna Profit-ügy kilenc vádlottjából hat állt a Szombathelyi Törvényszék dr. Pup Csilla vezette büntetőtanácsa előtt hétfőn. A kiemelt jelentőségű per sokadik tárgyalását tartották a megismételt eljárásban, s mint kiderült, a jelentős mennyiségű iratanyag feldolgozása miatt egyhamar nem várható befejezés.

Négy és fél évvel ezelőtt hirdetett elsőfokú ítéletet a Vas Megyei Bíróság a Duna Profit-perben. A bíróság különösen, illetve jelentősen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalást és más cselekményeket rótt a vádlottak terhére. Közülük többet az ítélet kihirdetése után előzetes letartóztatásba helyeztek.

2009 márciusában a Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú verdiktet, s a bíróságot új eljárás lefolytatására utasította. Ezzel egyidejűleg öt vádlott előzetes letartóztatását megszüntette, melyet a Legfelsőbb Bíróság a 2009. májusi végzésével megváltoztatott, és valamennyi érintett vádlott előzetes letartóztatását ismételten elrendelte.

Ám a kényszerintézkedésre csupán egy vádlott esetében kerülhetett sor, ugyanis a többiek ismeretlen helyre távoztak, ezért az eljárás velük szemben a távollétükben folytatódott.

Időközben az ismeretlen helyen tartózkodó vádlottak közül egyet Magyarországon, egyet Svédországban fogtak el. Az eljárás során további egy személy tartózkodási helye vált ismeretlenné, így jelenleg a kilenc vádlottból hat volt jelen az eddigi tárgyalásokon.

Az ismét kihallgatottak lényegében fenntartották az előző eljárásban tett vallomásukat, továbbra is tagadták a bűnösségüket. Kivéve a szövetkezet első elnökét,  Zs. T. hetedrendű vádlottat, aki úgy nyilatkozott: részben érzi magát bűnösnek, mondván, őt is megtévesztették. A vádlottak közül többen is hivatkoztak egy M. Z. nevű személyre, aki a háttérben állva ténylegesen irányította a szövetkezetet az alapításától kezdve egészen a 2004-ben bekövetkezett haláláig.

A megismételt eljárás során a Szombathelyi Törvényszék a Győri Ítélőtábla iránymutatásának megfelelően újabb iratokat szerzett be. A Duna Profit Szövetkezet felszámolójának meghallgatása során derült ki, hogy a birtokában jelentős mennyiségű iratanyag található, amelynek szakértői vizsgálata jelenleg is folyamatban van. A bíróság  elnapolta a tárgyalást.

Hírszerzők a valódi bűnösök?

A per harmadrendű vádlottja hétfőn azt mondta: ha a hatóság hajlandó felderíteni, hogy kik a valódi bűnösök, úgy az általa korábban felsorolt civil szervezőkön kívül megnevezné a hozzájuk köthető, tábornoki rangú hírszerzőket, akik más gazdasági bűncselekmények elkövetői köréhez is köthetők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!