Hegyháthodász: a közműberuházás megtartó erő

Csaknem egy évvel a munkálatok megkezdése után, múlt pénteken lezárult Hegyháthodász szennyvízprojektje. A létesítmények szerdától üzemelnek.

Kozma Gábor

A polgármester a lényegre tapintott, amikor azt mondta: a több mint százmilliós közműberuházás igazi esély,  megtartó erő  a jövőre nézve. Ugyanis a komfortos, erősödő faluból nem költöznek el a fiatalok, ezáltal tágítják a lehetőségek kereteit.

A hodászi fejlesztési tervek  akár példaértékűek is lehetnek. A helyi önkormányzat, élén Dervalics Roland polgármesterrel,  még  2009 szeptemberében nyújtotta  be azt a  pályázatát, amelyet a Kistelepülések szennyvízkezelése címen írtak ki.  A projekt összköltsége 121millió 459 ezer 881 forint volt, amelyhez az önkormányzat  több mint 103 milliós támogatást nyert el.

A beruházas réven Hegyháthodászon mintegy 2500 méter hosszúságú  szennyvízcsatorna, valamint egy  napi 18 köbméteres kapacitású,  korszerű   biológiai tisztítótelep épülhetett meg - hangzott el a projektzárón, amelyet a helyi művelődési házban tartottak az elöljárók, a lakosság és a kivitelezők részvételével.

Makkos István projektmenedzser elmondta, hogy csaknem  száz települési ingatlan szennyvízének elvezetését és ártalmatlanítását oldották meg. A szennyvízcsatorna kialakítása döntően a csapadékelvezető árkokban történt,  így a közúthálózatot megkíméltük - hallottuk. 

A beruházás tavaly februárban indult, júniustól pedig féléves próbaüzem  kezdődött. Ez zárult le most, ugyanis a sikeres próbaüzem után a  létesítmények  január 13-tól teljes kapacitással működnek.

Dervalics Roland polgármester a záróünnepségen örömét fejezte ki a falu nevében, mert mint mondta, ez a beruházás megtartó erőként is működik.

- Nincs kétszáz lakosunk sem,  de ez egy igen összetartó közösség. Sok az idős ember, ám fiataljaink is  vannak szép számmal. A mostani beruházás  illik abba sorba, amely a falu további  fejlesztését célozza. E sorban említhetem, hogy folyamatban van egy KEOP-pályázatunk, melynek keretében 20 kilowattos  teljesítményű napelemparkot tervezünk,  a szennyvíztelep áramellátásához. Szeretnénk felújítani és bővíteni a kultúrházat, itt pályázati ehetőségre várunk. A  tavalyi első szüreti mulatság, a Hodászi mustra megrendezését idén is tervezzük. Mindezeken túl fejlesztjük a játszóteret. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!