Hova zuhan az űrszonda? Időben szólnak, ha nagy a baj

Csak az utolsó pillanatban derül ki, hogy hova csapódik be vasárnap a Phobos-Grunt orosz űrszonda. A katasztrófavédelem szakemberei mindenesetre résen vannak, s időben szólnak, ha veszély fenyeget. A legutóbbi információ szerint a Phobos-Grunt a korábban jelzettnél lassabban érkezik, várhatóan vasárnap délután és éjfél között éri el a Földet.

Szabó Péter Dániel

Az orosz nagykövetség még szombaton szóbeli jegyzék útján tájékoztatta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, hogy számításaik szerint január 15-én a kora délutáni órákban kell számítani az Phobos-Grunt űrszonda maradványainak becsapódására. A földre érkezés pontos helyét egyelőre nem tudják előre jelezni, ám brit kutatók számításai szerint a Dél-Spanyolország - Északkelet-Magyarország között kirajzolható íven csapódnak majd be a maradványok (lásd a mellékelt térképen).

Az Orosz Föderációtól kapott információkat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság eljuttatta az EU Monitoring és Információs Központjához (EU MIC) a tagállamok tájékoztatása érdekében. A 13,2 tonnás műhold becsapódásáig mind az Európai Unió, mind az orosz Rosszkozmosz szakemberei folyamatosan újraértékelik a lehetséges becsapódás helyszínét és időpontját. Természetesen az OKF szakemberei is folyamatosan figyelemmel kíséri a Phobos-Grunt űrszonda földre történő visszatérését, s amennyiben az szükséges, a médiaszolgáltatókon keresztül azonnal értesítik Magyarország lakosságát.

Az űrszonda pályáját egyébként ön is élőben követheti, ide kattintva!

Az OKF vasárnap délelőtti információi már arról szóltak, hogy a becsapódás nem vasárnap kora délután, hanem este, magyar idő szerint 19.40-kor várható. A pontos helyszíne továbbra sem ismert, de a legutóbbi számítás a kínai Góbi sivatagot jelölte meg helyszínként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!