Jogerős: tíz év a rokkantnyugdíjas rablónak, öt a bűnsegéd rendőrtanulónak

A 2009-es szombathelyi rablást egy akkor 35 éves rokkantnyugdíjas férfi hajtotta végre; bűnsegédje egy nála fiatalabb rendészeti szakközépiskolás lány volt, aki utóbb részt vett a bűntett helyszínének rendőrségi biztosításában is. Az ügyben bizonyítékként foglalták le a Vas Népe egyik lapszámát, amit az elkövetők tettek el emlékbe.

Vas Népe

Jogerősen tíz év börtönre ítélte csütörtökön a Győri Ítélőtábla azt a férfit, aki 2009 decemberének elején pisztollyal, arcát harisnyával eltakarva Szombathelyen a Gyöngyösparti-sétányon kirabolta a Kis-Rába menti Takarékszövetkezet fiókját, majd az alkalmazottat a mellékhelyiségbe zárta.

A rabló élettársa - aki a vád szerint pszichikai bűnsegéd volt - öt év fegyházat kapott. A vádlottak emellett egyetemlegesen csaknem 1,8 millió forintot és a kamatait - azaz az elrabolt ötmillió forint elő nem került részét - kötelesek megfizetni a kifosztott pénzintézetnek. 

A páros hetekig készült a nagy akcióra. Olyan riasztófegyvert vettek, ami hasonlít a valódira: egy Beretta utánzatot. Bejárták a várost, azt figyelve, bankfiók hol helyezkedik el, melyek az ideális menekülési útvonalak. Voltak a fiókban, mielőtt végleg eldöntötték a bűncselekmény helyszínét. 

A magas, fehér baseball sapkát viselő fiatalember, a szombathelyi G. A. fegyverrel a kezében fenyegette meg az alkalmazottat, s kérte a pénz átadására. Meg is kapta, mintegy ötmillió forintot. A fióknál a bankautomata feltöltésére készültek, ezért is volt nagyobb összeg náluk. A rabló a bankautomatát is szerette volna felnyittatni, de az alkalmazott megtagadta a kérést.

A rokkantnyugdíjas rablónak volt bűntársa, egy huszonéves tanuló lány, a körmendi rendészeti szakközépiskola másodéves hallgatója, aki a rendőrök szerint segítette a férfit a tervezésben, a riasztópisztoly vásárlásban. Sőt: K. E. a rendőröknek segítve részt vett a kifosztott Kis-Rába menti Takarékszövetkezet fiókjának helyszíni biztosításában.

A párost titkosszolgálati eszközökkel figyelték a rendőrök, s ezután csaptak le rájuk. A büntetett előéletű, rokkantnyugdíjas G. A. és barátnője, K. E. otthonában megtalálták a rabláshoz használt gázriasztófegyvert, a pénz egy részét, és lefoglalták azt az asztali számítógépet, amit a zsákmányból vásároltak. Bizonyítékként foglalták lapunk egyik számát. Azt az oldalt tették el emlékbe a gyanúsítottak, amelyen annak idején a rablási ügyről írtunk.

Az ítélőtábla egyébként helybenhagyta a Vas Megyei Bíróság első fokú ítéletét. 
   
A táblabíróság elutasította a támadó védőjének érvelését, amely szerint az első fokú ítélet több olyan megállapítást is tartalmazna, amelyeket a vádirat nem. Ugyancsak nem fogadta el a másodfokú bíróság a bűnsegéd és ügyvédje által előadottakat. Ők azzal érveltek: a nőnek volt vagyona, rendőrhallgatóként biztos karrierje, ezért nem szorult arra, hogy rablásból szerezzen pénzt. Felhozták azt is: a nő közölt ugyan adatokat a későbbi támadóval a helyszínről, de ezt egy november végi bankrabláshoz tette, amelytől útközben elállt a férfi.
   
A tárgyaláson elhangzott: a férfi ellen - akit rablásban és személyi szabadság megsértésében marasztaltak el - súlyos betegsége miatt szabtak ki már első fokon is fegyház helyett börtönbüntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!