Lövések a mellkasba: kivégezték Lordot (18+fotókkal)

Tánczos István vasárnap délelőtt nemeskoltai otthonában kutya sétáltatáshoz készülődött. Mielőtt elindultak volna, még beugrott zuhanyozni. Visszatérve vérben fagyva találta Lordot. A hétéves kaukázusi juhászt mellkaslövés érte, egy szántáson feküdt kivérezve.

Falussy Péter

Békés vasárnapra készülődött Nemeskoltán a Tánczos család. A családfő, István úgy döntött, hogy ebéd előtt még elviszi egy futtatásra Lordot, a hétéves kaukázusi juhász kant, Brigitta lánya szemefényét. István indulás előtt elengedte Lordot - tette ezt máskor is, hiszen a falu szélén laknak, ahol a telkek mögött a szántáson bőven van hely mozogni az állatoknak -, s bement lezuhanyozni. Mire végzett, István fia már türelmetlenül várta. Lord a József Attila utcában fekszik egy szántáson, dől belőle a vér, mondta ijedten. Lordot lövések érték, vértócsák jelezték hogyan próbálta haza vonszolni magát. A faluban fültanúja is volt az esetnek, az egyik férfi három lövést hallott.

Tánczosék megpróbáltak segíteni Lordon, azonnal beszállították a szombathelyi állatkórházba.

Dr. Tóth Zoltán ügyeletes állatorvos mindent megtett, de a kutya sebtisztítás közben elpusztult. Kimúlását a jegyzőkönyv szerint a gólyó ütötte mellkasseb mellett a vérveszteség és a sokk okozta.

Az állatorvos egy két milliméteres kerek ólomgolyót is eltávolított a sebből, és a kutyáról készült röntgenfelvelvétel szerint több "fémárnyékot adó képlet" látható még a mellkasban és a test egyéb tájékain is.

A háziállatot tehát valósággal kivégezték.

Tánczos István a hétfő reggelt a szombathelyi rendőrségen kezdte. Feljelentést tett állatkínzás miatt. Kérdezték tőle odabent, hogy mennyit ér Lord. Pénzben nem kifejezhető, családtag volt, mondta szomorúan a rendőröknek. Valósággal értette mit beszélek neki, rendkívül szófogadó, intelligens eb volt, tette hozzá. Amikor arról kérdezem, van-e ellenségei a faluban, netán okozott-e kellemetlenségeket bárkinek is Lord, azt feleli:

- Hét éve költöztünk Nemeskoltára, nem mindenki fogadott el bennünket. Ellenségemről nem tudok, de irigyeim bizonyára vannak. A kutyám soha senkit nem bántott, panasz nem volt rá. Van elképzelésem arról, hogy ki tehette ezt Lorddal, de bizonyítékom nincsen. Ami biztos, hogy vadászat aznap délelőtt nem volt a környéken, és vadőr sem járt arra, ezeket tehát kizárhatjuk. Megvan a golyó, amit Lord testéből operáltak ki, ebből egy fegyverszakértő bizonyára meg tudja mondani, hogy milyen puskából származik. Aztán minden bizonnyal meg fogják nézni, hogy a környéken kinek milyen engedélyes fegyvere van, és hogy lőttek-e azokkal vasárnap. De ez már nem az én dolgom, hanem a rendőrségé. Szomorú vagyok, hogy egy ártatlan állattal ilyet lehetett tenni. Brigitta kislányom hét éve születésnapjára kapta, és most éppen egy nappal az újabb szülinapja után pusztult el. Kimondhatatlan fájdalom.

Kétéves börtönt is kaphat az állatkínzó

Az állatkínzásról szóló törvény szerint vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntethető, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!