Nekünk már annyi - sőt több

Ha jól meggondolom, talán már régen alulról kéne szagolnom az ibolyát. Mert nem figyeltem kellőképpen a szakemberek figyelmeztetésére, hogy mitől fogok felfordulni - időnek előtte.

Gombás Gabriella

Fél évszázada még csak egy-két élelmiszer volt káros hatással az egészségünkre, főleg olyanok, amelyek exportból származtak és nem is lehetett kapni. Ma már mind káros. Mint például a banán, amelyről azt írta a szocialista szakirodalom, hogy a tápértéke nulla, vitamint nem tartalmaz, és nehogy adjunk belőle a gyereknek, mert csak puffad tőle, meg dagadozik, miközben simán éhen halhat. A citrom sem tartalmazott akkortájt C-vitamint, helyette a savanyúkáposzta volt ajánlott, mert több benne a vitamin. Aztán egészségesebb volt a bolti konyhakész csirke mint a házi, mert az utóbbi mindenfélét összeeszik és nem higiénikus, később meg fordítva volt, mert - úgymond - a falusi csirke természetesen táplálkozik és sportos alkat, a másik meg ketrecben tenyészett korcs, nem egészséges. A hazai élelmiszeripar fejlődésével arányosan romlott a sertéshús jó híre, a sertészsírról nem is szólva. Csak növényi olajon főztünk évtizedekig, mert a növényi eredetű zsiradék nem növeli a holeszterinszintünket. Mostanság viszont elterjedt a tudományos hír, miszerint fél évszázada esztendeje ölöm magam és a családtagjaim a napraforgóolajjal.

Megértem azt is, hogy a tehéntejről kiderült mennyire káros a gyermek egészségére, ugyanis az ember igyon anyatejet a borjú meg tehéntejet, azt neki gyártja a tehén, nem pedig az embernek. Aztán figyelmeztettek, hogy csak olyan gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani ami őshonos nálunk, a magyar ember gyomrának való,  a többi nem tartozik az egészséges táplálékok közé, továbbá a kukacos alma a jó, mert nem permetezték növényvédő szerrel, génkezelt a paradicsom meg a paprika, műtrágyás a gabona és természetesen  rákkeltő a roston sült hús. Minden ipari gyártású élelmiszer csomagolásán tucatnyi rejtjel tájékoztat a tartalmáról, a tartósítószerekről, színezőkről és  állagjavító akármikről, amiből legfeljebb arra lehet következtetni, abból amit  eredetileg fogyasztani akartunk nincs is a  flakonban, tubusban, dobozban, legfeljebb molekuláris mennyiségben. Majd elfelejtettem, hogy míg korábban a magas zsírtartalma miatt egészségtelenek voltak a magvak, ma már ez a legegészségesebb, de jó lesz oda figyelni mert a mandula ciánt tartalmaz. Vagy  ha nem, akkor valami mást. 

Mostanában azért sokkal könnyebb helyzetben van az ember mint fél évszázada, mert ma teljesen mindegy, hogy mit eszik, iszik , így is, úgy is elpusztul tőle. Előbb utóbb. Sőt ma már elegendő élni, az is halálos. Lélegezni pláne. Járkálni az utcán pedig végképp, az már maga a szmoghalál,  mert ebben az evilági  üvegházeffektusban a légszennyeződéstől meg az ibolyántúli sugárzástól fogunk kimúlni rákban.

Akkor tán készítsünk magunknak egy rendes békebeli  zsíroskenyeret, meghintve finom, ám már nem őshonos pirospaprikával és magas vérnyomást okozó sóval, együnk hozzá finom génkezelt zöldhagymát is, közben üljünk ki a lágy, tavaszi, rákkeltő UV-B sugarak alá, szívjunk  friss tavaszi szmogot és éljünk boldogan, míg meg nem halunk! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!