Olcsó telek, jó hitel: egyre több magyar költözik ki Burgenlandba

Már nem csak munkahelyet, hanem letelepedési lehetőséget is kínál Burgenland, Ausztria legkeletibb tartománya. Ennek főleg az az oka, hogy Kelet-Ausztriából Bécsbe, a gazdagabb tartományokba vándorolnak el a fiatalok a (még) jobb élet reményében.

Peltzer Géza

Ausztria tavaly megnyitotta munkaerőpiacát. Akik már régen kint dolgoznak, azt mondják, nagy változást ez nem jelentett, mert bérben nem tudtak alájuk ígérni az újonnan érkező magyarok, mert a minimálbért ott is mindenki megkapja. A munkáltató azonban könnyebb helyzetben van: válogathat. Ausztriában dolgozni mindig is sikk volt, de a helyzet annyiban változott, hogy Burgenland már nem csak ingázóként látja szívesen a magyarokat, több határ menti osztrák településen olcsó telket, hitelt, támogatásokat kínál a letelepedni kívánó magyaroknak. Ma már több olyan magyar család is él Ausztriában, amely még Magyarországon dolgozik, de munka után már egy burgenladni kis faluba megy haza. Gyerekük már oda jár óvodába, és keresnek ausztriai munkahelyet, de addig is ott laknak.

- Osztrák banktól kaptunk kedvező hitelt úgy, hogy nincs ausztriai munkahelyünk, persze ehhez az kell, hogy az ingatlan Ausztriában legyen - meséli egy magát megnevezni nem kívánó magyar férfi.

Varga Péter hét éve dolgozik Ausztriában, eleinte munka után haza utazott Magyarországra, de nemrég egy határ menti osztrák faluban építtetett készházat.

- Az ingatlanárak szinte azonosak a magyarországival, az áramért ugyanannyit fizetek, a víz viszont olcsóbb Ausztriában - meséli. Osztrák ingatlanközvetítő segítségével jutott készházhoz, az ingatlanközvetítő segített a szükséges hitel, illetve bank felkutatásában is.

- Csupán egy három hónapnál nem régebbi munkáltatói igazolás, közüzemi számla és életbiztosítás volt a hitel feltétele. De az életbiztosítás összegét is megkapom, ha lejár a futamidő és nem történik váratlan esemény  - magyarázza.

Döntése meghozatalakor fontos szempont volt, hogy Ausztriában sokkal jobb a közbiztonság, mint Magyarországon.

- Itt kint eszünkbe sem jut, hogy a kertből ellophatják a kerékpárt, a kerti szerszámokat. Ugyanakkor pár kilométerrel arrébb, Szentgotthárdon garázsok tucatjait törték fel hasonló préda reményében. A helyi önkormányzat környezetvédelmi beruházásokban - ablakcsere, fűtéskorszerűsítés - komoly összeggel támogatja a lakosságot, az állam a munkába járáshoz ad segítséget: a teljes útiköltség negyven százalékát egy összegben kifizeti év végén. Gyerekünk még nincs, de tudjuk, a családi pótlék is több, mint odahaza. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!