S31-es gyorsforgalmi: már olvasható a környezettanulmány

Az osztrákok elkészítették a környezettanulmányt az S31-es gyorsforgalmi út meghosszabbításával kapcsolatban. Az új szakasz Kőszegig épül ki.

Némethy Mária

Az osztrákok türelme elfogyott. Nem várnak a magyar partnerre, 2014-ig kiépítik az S31-es autóút meghosszabbítását. Oberpullendorf (Felsőpulya) Kőszeg között építik ki, Rattersdorfnál (Rőtfalva) éri majd el az osztrák-magyar határt, Kőszegnél a határátkelőhelynél jön majd át.
 
A környezettanulmányban hat szaktervező foglalkozik a többi között az új útszakasz környezetre, levegőminőségre és zajterhelésre gyakorolt hatásaival. A környezettanulmány az útszakasz építésében érintett községek polgármesteri hivatalaiban már olvasható, tanulmányozható. Az S31-es út építésével kapcsolatban hat héten keresztül, február 23-áig tehetnek észrevételeket és változtatási javaslatokat a településeken és környékükön  élők, valamint a helyi önkormányzatok.

Az S31 Kőszeg-Szombathelyig való déli meghosszabbítására (M87 autóút) három terv is készült, de Ólmod lakói tiltakoztak az építkezés ellen - erről lapunkban több cikk is megjelent annak idején -,  ezért az  Ólmodnál lévő bizonytalan határátlépés miatt a déli szakaszt a B61 főútig tervezték autóútként kiépíteni. Végül az érintettek megegyeztek abban, hogy nem Ólmodnál, hanem Rattersdorfnál, magyar oldalon Kőszegnél éri majd el a magyar határt az út meghosszabbítása.
 
Az M87-es autóút elhúzódó kiépítése, illetve a déli végcsomópont és Kőszeg közötti osztrák településeket terhelő gépjármű forgalom miatt első ütemben B61a főút jelzéssel 2x1 sávon építi ki az utat az Asfanag Kőszegig 2014-ig. A főút később gyorsforgalmivá fejleszthető, amennyiben elkészül a magyar oldalon tervezett folytatása.

A magyar kormány tavaly tavasszal tárgyalt a hosszútávú  gyorsforgalmi és főúthálózat országos tervéről,  fejlesztési programjáról. Eszerint a 2020-24 közötti ciklusra tervezik a 87-es főút Kőszeget elkerülő nyomvonalának kiépítését.

Osztrák oldalon folytatódik az S31

Rattersdorfnál éri el a határt az új osztrák út, Kőszegnél itt, a határátkelőhelynél csatlakozik a régihez A B61a elnevezésű főút nyomvonala  a terv szerint minden települést elkerül. Osztrák lapjelentések szerint az érintett települések - Mannersdorf, Oberloisdorf és Steinberg - polgármesterei támogatják a falujukat elkerülő út építését. Korábban nálunk Ólmod lakossága tiltakozott az út őket érintő építése ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!