Tinódira emlékeztek Sárváron

A híres 16. századi énekmondó halál-évfordulójához kötődik a Tinódi-nap Sárváron.

Ölbei Lívia

Tinódi Lantos Sebestyén Sárvár emblematikus figurája: Tinódon született; hogy Baranyában vagy Fejérben, nem tudni, de azt pontosan följegyezte mind a történelem-, mind az irodalomtudomány, hogy 1556. január 30-án hunyt el Sárváron, ahol Nádasdy Tamás nádornak köszönhetően telepedett le. Nádasdy a nagyszombati országgyűlésen ismerte meg őt, és fölmérvén, hogy milyen nagy jelentősége van a lantos hírmondó tevékenységének, meghívta Sárvárra.

Tinódi Sebestyén alakját és szellemi örökségét ma is nagy becsben tartja a város: a neves 16. századi énekmondó halálának évfordulójához kapcsolódik az évente megrendezett Tinódi-nap, amely mindig a várparkban, a Tinódi-emlékműnél kezdődik: így történt ez kedden is. A szintén hagyományos esti műsorban ezúttal Bognár Szilvia és zenekara lépett fel a Nádasdy-vár dísztermében, Csintekerintő című gyermekműsorával.

Tinódi örökségét élteti a középiskolás diákírók, diákköltők találkozója is, amelyet az idén 35. alkalommal rendez meg az Írók szakszervezete, az ÓÍrók Alapítványa, a sárvári Tinódi gimnázium és a város önkormányzata. Ezt a pályázatot is Tinódi halál-évfordulóján tették közzé, Tinódi utódai áprilisban elsőként szintén a szobornál találkoznak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!