Átadták a felújított faluházat Gércén

Felújították a gércei faluházat, pénteken ünnepélyesen adták át. Máris színtere lett egy konferenciának, amelyen a megváltozott munkaképességűekről volt szó.

Némethy Mária

Pénteken "Buszkonferenciát" rendezett a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A már működő Kríziskamra program színhelyeit látogatták sorra egy busszal. Szombathelyről indultak, Kemenespálfán, Vásárosmiskén megtekintették a megváltozott munkaképeségűek foglalkoztatóját.

Magát a "Buszkonferenciát" Gércén tartották meg, ahol ünnepelt pénteken a falu, mert átadták a felújított faluházat. Ez 43 forintos pályázati pénzből újult meg, a község 9,5 millió forintos önerőt adott hozzá.

Kovács László polgármester elmondása szerint az 1975-ben átadott kultúrházra az eltelt majdnem 40 év alatt jóformán semmit sem költöttek, csak kisebb javítások voltak, most viszont teljesen megújult. (Gércén úgy tudják, építészetileg is különlegesnek számít, mert Tolnai Lajos Ybl-díjas építésznek ez az egyetlen fennmaradt kultúrháza.)
 
Dr. Veres András megyés püspök szentelte fel, áldotta meg a megújult szép épületet, amelyben színházterem, ifjúsági klub, számítógépterem, olvasószoba, könyvtár, konyha, iroda kapott helyet.

Az ünnepi konferencián V. Németh Zsolt  vidékfejlesztési államtitkár a megújuló vidékfejlesztésről és a Darányi Ignác Tervről, Tuczainé Régvári Marietta karitász igazgató a Kríziskamra eddigi eredményeiről, dr. Kondor János a Vas Megyei Gyáriparosok Szövetségének elnöke a munkavállalók, az állam és a karitász együttműködéséről beszélt.

Vörös Krisztián a karitász egyik partnercégének kedvező tapasztalatait összegezte, s természetesen szó volt a szociális foglalkoztatás új lehetőségeiről, a rehabilitációs foglalkoztatás törvényi szabályozásásának ez évi változásáról és a szociális szövetkezetekről is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!