Elesik az ellátástól, aki március végéig nem kér rehabilitációs felülvizsgálatot

Az változások által érintett megváltozott munkaképességű személyeknek március 31-éig kell jelentkezniük komplex felülvizsgálatra, máskülönben ellátásuk májustól megszűnik.

Kiss Tamás

A döntéshozók reményei szerint a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak átalakításáról szóló törvény nyomán az érintettek közül többen térhetnek majd vissza az elsődleges munkaerőpiacra. Ez majd kiderül, a lapunkhoz érkező kérdésekből egyelőre csak az biztos, hogy az új szabályozás sokakat bizonytalansággal tölt el.
Ennek oldása okán a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője, Dávid István által a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász, illetve Gelle Mária, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának tanácsadója által a Regionális Szociális Forrásközpont fórumán tartott előadása alapján összegyűjtöttük a leglényegesebb változásokat. 

Nos, az új törvény értelmében a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira azok jogosultak, akiknek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű és akik a megelőző 5 éven belül legalább 1095 napon át biztosítottak voltak, illetve keresőtevékenységet nem végeznek, rendszeres pénzellátásban nem részesülnek. A megváltozott munkaképességű személyek ellátása a rehabilitációs hatóság komplex minősítésének keretében megállapított rehabilitációs javaslattól függően rehabilitációs ellátás, vagy rokkantsági ellátás lehet.

Rehabilitációs ellátásban - legfeljebb három évig - azok részesülhetnek, akik a komplex felülvizsgálat szerint rehabilitálhatóak, ezen belül foglalkoztathatóságuk rehabilitációval helyreállítható, vagy tartós foglalkozási rehabilitációt igényelnek.

Rokkantsági ellátást azok kapnak, akiknek a rehabilitációja a felülvizsgálat eredménye nyomán nem javasolt. Az érintetteket a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv értesíti a változásokról. Aki a kérelmét fenntartja, annak március 31-éig kell jelentkeznie az említett komplex felülvizsgálatra, ellenkező esetben az ellátása májustól megszűnik.
 
A nem rehabilitálható személyek rokkantsági ellátásra lesznek jogosultak, de, ha tudnak, a minimálbér 150 százalékában meghatározott havi keresetkorlát mellett vállalhatnak munkát. A rehabilitálhatóvá nyilvánított személyek viszont - legfeljebb három év időtartamra - rehabilitációs ellátást, ezen belül az elhelyezkedésüket segítő szolgáltatásokat, illetve pénzbeli ellátást kapnak.

Cserében együttműködési kötelezettségük van, amely kiterjed az aktív munkahelykeresésre, a felajánlott képzési vagy munkaerő-piaci programban való részvételre, a rehabilitációs hatóság által felajánlott munkalehetőség elfogadására is. A rehabilitációs pénzbeli ellátás folyósítását szüneteltetni kell, ha az ellátott keresőtevékenységet végez, közfoglalkoztatásban vesz részt.
 
A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához nyújtott támogatásokkal kapcsolatban bevezetik a rehabilitációs kártyát, amely meghatározott mértékig mentességet ad a munkabérre rakodó munkaadói terhek befizetése alól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!