Előadóterem viseli dr. Kneffel Pál nevét Szombathelyen

Halála után öt évvel előadótermet neveztek el a közegészségtanászról, dr. Kneffel Pálról. Az avatás csütörtökön volt.

Nagy Ildikó

Torda, Szeged, Kolozsvár, Kőszeg, Szombathely - sorolták az öt évvel ezelőtt elhunyt vasi közegészségtanász,  dr. Kneffel Pál életének legfontosabb állomásait azon az ünnepségen, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének (ÁNTSZ) Sugár úti épületében lévő előadótermet róla nevezték el.

Dr. Kneffel Pálról, gazdag életútjáról az is sokat elárult, hogy az ünnepi szónokok mellőzték az ilyenkor szokásos hivatalos méltatásokat, helyette inkább emlékeztek. Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott a nemcsak szakmai, de erkölcsi, etikai szempontból is példaként szolgáló orvos-ember életútját elevenítette fel, dr. Paller Judit országos tisztifőorvos a napi rutinból is kis tudományt varázsoló előd-tanítóról beszélt, (ifjabb) dr. Kneffel Pál  édesapja utolsó előadásának címét (Senki sem születik orvos-higiénikusnak, de az élet azzá formálhatja) kölcsön véve idézte meg az irodalomért is rajongó tudós orvos apa alakját.

Egykori vasi kollégái közül Császár Géza közegészségügyi felügyelő emlékezett, és dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is csatlakozott a dr. Kneffel Pált méltatókhoz. Dr. Kneffel Pál ismerte Juhász Gyulát, Sőtér Istvánt, Ortutay Gyulát, megfordult Szent-Györgyi Albert laboratóriumában, és bár gyermekgyógyásznak készült, remekre sikeredett közegészségtan szigorlata után a közegészségügyet választotta. Kolozsváron ő alapította meg az egyetem közegészségügyi intézetét, Szombathelyen pedig a második világháború idején, tábori körülmények között állt helyt, később az ő irányítása alatt működő szombathelyi intézet az ország egyik legjobb közegészségügyi intézete lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!