Fegyvertörvény: a növekvő bűnözés váltásra késztet

Új fegyvertörvény a láthatáron, aggódó arcok, miközben a bűnözés egyre terjed. És még az is kiderül, hogy a szomszédban sokkal könnyebb fegyverhez jutni.

Kozma Gábor

Napokon belül a parlament elé kerül az 2004-ben hatályba lépett,  a fegyvertartásra vonatkozó jogszabályokat felváltó törvénytervezet, elindulhat a vita. Alapvetően három nagy csoportot érint a változás, jelesül a vadászati, a sport és a lakossági szektort.

Hírek szerint a legtöbb könnyítésre a vadászok számíthatnak, de változnak a sportcélú fegyvertartás szabályai is. Legkevésbé a lakosságot érintik  a módosítások, bár itt is várhatók viták, főleg  az önvédelem fejezetnél. Hazánkban a szakemberek a szigorú kategóriába sorolják a fegyvertartást, illetve az engedély megszerzését, szemben  Szlovákiával, vagy Ausztriával.  

Nálunk jelenleg fegyvertartási engedély a következő jogcímeken, illetve célból szerezhető: önvédelem, munkavégzés, céllövészet, oktatás, sportlövészet, személy- és vagyonvédelem, vadászat.
 
Bedőcs László győri  szakember, akinek Szombathelyen is vannak üzletei partnerei, közelről látja az új tervezet erényeit és gyengeségeit. - A részletes  vita után február végén fogadják el az új törvényt, amelynek megalkotását személy szerint éppen a Vas Népében, akkor még mint szombathelyi  fegyverboltos kereskedő, már 1998-ban sürgettem. Ami késik, nem múlik, mégha ez a  tervezet sem tökéletes - fogalmazott.
 
Továbbra is sok benne a bürokratikus elem, körülményes a szabályozás. Amíg Ausztriában, vagy Szlovéniában a jóval megengedőbb  törvényi feltételek birtokában egyszerű fegyverhez jutni, addig nálunk a könnyítés a vadászokat éri el. De vannak előremutató elemek is. Ez utóbbiakat  egyszerűen kikényszerítették a változások, a durvuló bűnözés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!