Kádis és Tu bisvát

A szombat nagyon fontos és kedves nap a zsidóság számára. A mostanin is imádkoztak az imaházukban, majd a fák ünnepe volt. Meghívtak rá nem zsidókat is.

Némethy Mária

Nem számoltam meg, hány ima hangzott el szombaton este a Szombathelyi Zsidó Hitközség imaházában. Sok. Márivima és Kádis is. Ez utóbbi ősrégi ima, Isten nagyságát, mindenhatóságát és könyörületességét fejezi ki költői formában. Kádist csak férfiak szoktak mondani. Csak olyan közösségben mondhatják, ahol legalább 10 zsidó férfi jelen van. Szombaton este, a hitközség imaházában voltak annyian, pedig kicsi az itteni közösség.

Szombatbúcsúztató ima még nem volt Szombathelyen. Az októberben beiktatott Aharon David (Petrovits Péter) rabbi vezetésével héber nyelven zajlott a szombatbúcsúztató, a Tóra olvasás. Nem ment zökkenőmentesen. Ez érthető, hiszen egy év híján hat(!) évtizede nem volt rabbija, vallási vezetője az itt élő zsidóknak. 

Most a kezdet kezdetén járnak. Abban is, hogy nyitnak. Márkus Sándor, a hitközség elnöke fogalmazta meg:  várunk minden jószándékú embert, ismerjenek meg bennünket. Ennek jegyében zajlott decemberben a hitközség székháza előtt a hanuka nyilvános ünnepe, amelyen ott volt Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is,  és ennek jegyében tartották meg a Zsidónak lenni címmel lezajlott szabadegyetemüket. Emiatt lehettünk ott többen vendégként (Márkus Sándor szerint a jelenlévők kétharmada az volt) a zsidók számára oly fontos és kedves szombaton. A Tu bisváton, azaz a fák ünnepén is a Bernstein Béla Kulturális Központban. Itt az áldások elhangzása után a gyümölcsökkel gazdagon megterített asztalok körül elkezdődött azok fogyasztása, a beszélgetések, a rabbi még gitározott is.

Petrovits Péter rabbi ismertette aTu bisvát, azaz a fák ünnepének jelentőségét. Ez a zsidó naptár szerint svát hónap 15. napjára esik. Izraelben, a Szentföldön ekkor rügyeznek, kezdenek virágozni a fák. A gyümölcsöt termők  védelme, tisztelete  különösen fontos, azokat még háború idején sem vágják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!