Március 1-jével megszűnik a Vas Megyei Sportigazgatóság

A szerdai rendkívüli megyei közgyűlés tíz igen szavazattal, két nem és egy tartózkodás mellett döntött a Vas Megyei Sportigazgatóság megszüntetéséről. Nincs pénz a fenntartására.

Horváth Erika

Egyetlen napirendi pontja volt a rendkívüli megyei közgyűlésnek: a Vas Megyei Sportigazgatóság megszüntetése. Felvezetőjében Kovács Ferenc, a közgyűlés elnöke magyarázatot adott a miértre és a miért mostra. Mivel a megyék feladatkörei között megmaradt a sport, úgy vélték, a Vasban már 22 esztendeje meglévő sportigazgatóság önálló intézményként, esetleg a közgyűlésbe integrálva folytathatja a tevékenységét.

A működtetéshez szükséges 36-38 millió forintot viszont nem kapták meg, s mert az új törvény szerint a megyei közgyűlés nem kalkulálhat negatív költségvetéssel, csak úgy tüntethetik el ezt a tételt, ha megszüntetik az intézményt. "Anyagi okokra visszavezethető kényszerintézkedés" - mondta az elnök.

Jó néhányan felszólaltak; méltatták a sportigazgatóság eddigi munkáját (egy kivétel azért akadt, Rába Kálmán jobbikos képviselő személyében), és szomorúan vették tudomásul, hogy itt a vége. Szabó József nemcsak MSZP-s képviselőként, de a megyei kézilabda szövetség elnökeként és a Sportági Szakszövetségek Tanácsának elnökségi tagjaként is reagált: a megyei közgyűlés évről évre dicsérte a sportigazgatóság munkáját elismerve ezzel, hogy volt értelme létrehozni, fenntartani. Előrebocsátotta, hogy nemmel fog szavazni, mert véleménye szerint akkor szabad megszüntetetni valamit, ha jobbat biztosítanak helyette. Egyelőre csak bízni lehet abban, hogy az egycsatornássá vált magyar sportirányító szervezet, a Magyar Olimpiai Bizottság olyan finanszírozási rendszert teremt, amely a szakszövetségek továbbélését biztosítja. Lazáry Viktor, Szombathely alpolgármestere elmondta, hogy a város nyitott arra, hogy az eddig a sportigazgatóság által ellátott feladatokban segítséget nyújtson. Aztán jött a szavazás: a közgyűlés megszüntette az 1989 óta létező Vas Megyei Sportigazgatóságot.

Kovács Ferenctől megtudtuk, hogy a sportigazgatóság március 1-jével szűnt meg hivatalosan, de a munkatársak munkaviszonya március 31-éig él. Közben igyekeznek mindenkinek új munkahelyet találni. A Markusovszky utca 6-ból ki kell költözni, a 36 megyei sportági szakszövetség két héten belül elfoglalhatja azt az öt irodát, amit a megyeháza jobb oldali szárnyában biztosítanak számukra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!