Megújul a sporttelep Kőszegen

Az országban nem sok település mondhatja el magáról: 100 éves a sport egyesülete. Kőszeg igen. Éppen ezért az idén a sport városa lesz Kőszeg, ahol a jubileumot egész éven át ünneplik. Ehhez kapcsolódva megújul a Lóránt Gyula Sporttelep.

Némethy Mária

Kőszegen az idén többször összegyűlt  25 ember. Ötletbörzét tartottak arról, hogyan kellene megünnepelni a város 100 éves sport egyesületét. A program összeállt, szerdán sajtótájékoztatón ismertették a Lóránt Gyula Sporttelepen.
Huber László polgármester elöljáróban elmondta: a mindenkori önkormányzat fő támogatója volt a sportegyesületnek, az ma is. Egymillió forintot különítettek el az ünnepségsorozatra, ezen túl az Európai Uniónál pályáztak is.

Összeállt a rendezvénynaptár. A polgármester négy nagyobb programot emelt ki. Májusban lesz a kőszegi (hajdani, jelenlegi) sportolók találkozója, erre országosan ismert sportolókat is meghívnak (mint például a birkózó Dvorák Lászlót, a focista Kereki Zoltánt, Galántai Tbort). Akkor adják át a felújított sporttelepet is.

Augusztusban az Ostromnapok sportos hétvégéjére a testvérvárosokból  Horvátországból, Szlovákiából, Olaszországból és Ausztriából  is érkeznek sportolók. Szeptemberben megyei sportnapot rendeznek Kőszegen, ekkor lesz a jubileumi közgyűlés, megnyílik a sporttörténeti kiállítás, s lesz teljesítménytúra is.

Novemberben a záróesemény a VIII. Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság lesz, erre sportolók érkeznek a környező országokból.

Kenyeri András a Kőszegi Sportklub elnöke a jelenről beszélt. Ma 6 működő szakosztálya van a klubnak, s reméli, a jubileum elősegíti az integrálódást, az összefogást.

Jenkei Ede helytörténész a kőszegi sporttörténet avatott krónikása arról szólt: a jubileumra harmadik kötete jelenik meg: "Ki, kicsoda Kőszeg sportéletében"  címmel. - A gazdag múltból ízelítőt adva megemlítette: 13 olyan olimpikonunk van, aki Kőszeghez kapcsolódik. -

Megtekintettük a megújuló sporttelepet is. Bodovics László projektmenedzser elmondta, a felújításhoz 18 millió forintot nyertek pályázaton a Belügyminisztériumtól, ehhez tett még hozzá pénzt az önkormányzat, így 32 millió forintot költenek rá. Megújul az öltöző, az edzőterem, a bérlő által a tekepálya, a tenisz szakosztály pedig európai nívójú klubházat épít.

A jubileummal az is cél Kőszegen: több fiatal kapcsolódjon be a sportéletbe.

1912 májusában alakult meg a Kőszegi Sportegylet, a KSE

A sportegyletet helyi fiatalok és a gimnázium tornatanára, Szentmiklósi Ottó hozták létre. 18 szakosztály működött itt 100 év alatt. Az egyesület színe a város színe, a kék, sárga. Az első elnök Kőszegi (Zeininger) József lapkiadó, túrázó, a Bicikli Klub tagja volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!