Neumann megverte a számítógépet

A Neumann-hét zárásaként pénteken kora délután Szombathelyen megkoszorúzták Neumann János matematikus szobrát, és kihirdették az egész héten át zajlott versenyek eredményeit.

Merklin Tímea

A díjkiosztón megemlékeztek a Neumann János Általános Iskola névadójáról, aki Budapesten, egy jómódú polgárcsalád legidősebb fiaként látta meg a napvilágot.

Apja bankár volt. A családi legendák szerint Neumann már gyerekkorában is csodálatosan gyors felfogó- és problémamegoldó képességgel rendelkezett. Hatéves korában fejben osztott két nyolcjegyű számot; nyolcévesen már jól ismerte a differenciál- és integrálszámítást. Gondolkodásának sebessége félelmetes volt. Absztrakt bizonyítás vagy numerikus számítás - egyformán gyors volt mindkettőben, de különösen büszke volt arra, hogy milyen könnyedén kezelte a számokat. Amikor elektronikus számológépe elkészült az első előzetes kipróbálásra, valaki egy aránylag egyszerű problémát vetett fel. A gép és Neumann egyszerre kezdett el számolni és ... Neumann lett kész először...

Ugyanakkor - amint felesége Dán Klára mesélt a professzorról - nem nagyon tudta számon tartani a hétköznapi dolgokat. Egyszer a felesége megkérte, hogy hozzon be egy pohár vizet, és a matematikus hamarosan azzal jött vissza: hol vannak a poharak?  Tizenhét éve laktak abban a lakásban...

A Neumann-héten számos verseny zajlott az alsó és felső tagozatban, évfolyamonként hirdettek eredményt. A  Neumann-hét keretén belül rendezték meg a megyei informatika versenyt. 1-2. és 3-4. osztályok között számítógépes grafika versenyt hirdettek, a beérkezett művekből az első emeleten nyílt kiállítás. Az 5-8. évfolyamon is zajlott számítógépes rajzverseny. Témája logó készítése volt, amely tükrözi: a Neumann öko-iskola.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!